Kanapki z chlebka cukiniowego
Grzegorz Łapanowski to znany kucharz, który założył fundację Szkoła na Widelcu i z nią organizuje warsztaty kulinarne dla dzieci. W TV Polsat Cafe prowadzi program „Misja stołówka”. Oto jego przepis na pyszne kanapki.
Składniki:
- 2 jajka
- 65 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oliwy
- łyżka miodu
- 150 g cukinii
- gałązka rozmarynu
- skórka starta z pomarańczy
- po 95 g mąki orkiszowej i pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Do kanapek: twarożek ogórek łosoś wędzony na ciepło.
Ubij jajka, dodaj jogurt, oliwę, sól, miód, skórkę pomarańczową i posiekane igiełki rozmarynu. Wymieszaj mikserem. Zetrzyj cukinię i dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj obie mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wylej masę do foremki 7 x 15 cm. Piecz 80-90 cm (do suchego patyczka). Kromki ostudzonego chleba posmaruj twarożkiem, obłóż kawałkami łososia i ogórkiem.