Kanapki z pastą rybną
Lekarze i dietetycy biją na alarm - ciągle jemy za mało ryb! Dzisiaj przepis w którym wykorzystamy ryby do zrobienia pasty. Mogą ją jeść dzieci po 2. roku życia. Smacznego!
Składniki:
- 100 g wędzonej ryby
- 100 g białego sera
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 ogórki małosolne
- szczypiorek
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
1. Rybę obierz ze skóry, oczyść starannie z ości, a następnie dokładnie zmiksuj z białym serem.
2. Do masy rybnej dodaj umyty i drobno posiekany szczypiorek, pokrojone w kosteczkę ogórki (najpierw odsącz je z soku) oraz przecier pomidorowy. Całość skrop odrobiną soku z cytryny.
3. Powoli wlej jogurt naturalny i wymieszaj masę ponownie, by miała gładką konsystencję.
4. Podawaj z jasnym lub ciemnym pieczywem.