Kanapkowa pasta z oliwek
Domowe smarowidła mają wyraźną przewagę nad tymi kupowanymi - są zdecydowanie smaczniejsze, mają prosty, naturalny skład, dlatego można uznać je za zdrowe przekąski.

Składniki
- 1 szklanka zielonych oliwek (bez pestek)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
1. Ząbek czosnku obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę lub kroimy bardzo drobno. 2. W misce umieszczamy rozdrobniony czosnek, oliwki i natkę, wlewamy oliwę. Posypujemy całość pieprzem, ewentualnie dodajemy pół łyżeczki soku z cytryny. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę chłodzimy w lodówce kilka godzin (a najlepiej całą noc).