Składniki na ok. 8 porcji:50 dag białej kapusty,ok. 30 - 40 dag łopatki wieprzowej z kością (lub innego mięsa),3 średnie marchewki,3 średnie ziemniaki,łyżka masła,sólpieprz ziołowy,"Warzywko". Przygotowanie:Mięso zalać wodą, posolić trochę i gotować przez około 40 minut. Kapustę oraz cebulę drobno posiekać. Marchewkę oskrobać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane warzywa włożyć do gotującego się mięsa. Dodać łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym, gotować przez około pół godziny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, gotować, aż staną się miękkie. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodać jedną łyżeczkę przyprawy "Warzywko". Czas przygotowania 1 godzina minut