Kapuśniak z pomidorami
Pomidory dodadzą zupie nie tylko koloru, ale też smaku.
Składniki:
- 50 dag kiszonej kapusty
- 50 dag żeberek
- 50 dag wędz. boczku
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/2 selera
- cebula
- 2 pomidory
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela ang.
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz w ziarnach
Przygotowanie:
Umyj i pokrój żeberka. Włóż do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Zagotuj, odszumuj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz 5 ziaren pieprzu. Gdy mięso zmięknie, dorzuć starte na grubych oczkach warzywa: marchew, seler, pietruszkę. Gotuj ok. 10 minut.
Boczek pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Na wytopionym tłuszczyku zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj do wywaru. Kapustę pokrój, dołóż do wywaru.
Oddzielnie ugotuj pokrojone w kostkę ziemniaki (kwas z kapusty nie dałby im się ugotować w wywarze). Ugotowane dołóż do zupy. Dorzuć też pokrojone pomidory. Gotuj ok. 30 -40 min. Na koniec dopraw.