Kapusta kiszona po alzacku - Robert Sowa
Francuski przysmak.
Składniki:
50 dag peklowanych żeberek wieprzowych, 30 dag peklowanego boczku wieprzowego, 50 dag kiszonej kapusty, 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, 2 ząbki czosnku, 20 dag pieczarek, 10 dag włoszczyzny, 100 ml bulionu, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, kminek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz, sól.
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami, boczkiem oraz przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub całymi pieczonymi ziemniakami.
Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!