Kardamonowa galette
Rustykalna tarta ze śliwkami i kardamonem. Pieczemy ją bez formy, na dużej blaszce.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: makę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą. Schłodzone masło posiekaj z ksylitolem, 1 jajkiem i śmietaną. Dosyp mąkę, wlej esencję i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż do woreczka foliowego. Ciasto chłodź co najmniej 30 minut. Blachę wyłóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 190°C.
2. Nadzienie: skórkę pomarańczową posiekaj jak najdrobniej. Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki. Owoce przemieszaj ze skórką, stewią i kardamonem.
3. Rozwałkuj ciasto na kształt koła. Na środek wyłóż nadzienie śliwkowe, zostawiając wolny brzeg o szer. 4-5 cm. Unieś go i zawiń na owoce tak, by śliwki wypełniły całe zagłębienie. Brzeg posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut. Udekoruj melisą.