Kardamonowa galette
Rustykalna tarta ze śliwkami i kardamonem. Pieczemy ją bez formy, na dużej blaszce.

Składniki
- ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 jajka
- 10 dag masła
- 1 łyżka gęstej śmietany 18% lub serka mascarpone
- szczypta proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- szczypta soli
- nadzienie:
- 70 dag śliwek
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki stewii
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: makę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą. Schłodzone masło posiekaj z ksylitolem, 1 jajkiem i śmietaną. Dosyp mąkę, wlej esencję i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż do woreczka foliowego. Ciasto chłodź co najmniej 30 minut. Blachę wyłóż pergaminem. Piekarnik nagrzej do 190°C.
2. Nadzienie: skórkę pomarańczową posiekaj jak najdrobniej. Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki. Owoce przemieszaj ze skórką, stewią i kardamonem.
3. Rozwałkuj ciasto na kształt koła. Na środek wyłóż nadzienie śliwkowe, zostawiając wolny brzeg o szer. 4-5 cm. Unieś go i zawiń na owoce tak, by śliwki wypełniły całe zagłębienie. Brzeg posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 30 minut. Udekoruj melisą.