Karkówka na soli z sałatką ziemniaczaną

Nie bój się, że mięso będzie za słone. Sól pochłania tłuszcz, a podgrzewana uwalnia wilgoć, która sprawia, że mięso jest soczyste.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 12 gałązek tymianku
  • 450 g powideł
  • 11 łyżek oleju
  • 6 łyżek ostrej musztardy
  • 2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 2,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 kg soli
  • 3 kg ziemniaków
  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 3 łyżki cukru
  • 300 ml bulionu
  • 300 ml octu balsamicznego
  • Pieprz
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek szczypiorku
  • Tymianek do dekoracji

Przygotowanie:

Powidła wymieszać z 3 łyżkami oleju, musztardą i 2 łyżki pieprzu. Blachę wyłożyć papierem , równomiernie wysypać na nią 2 kg soli i tymianek. Mięso natrzeć przygotowanymi powidłami i ułożyć na soli. Piec w 150 st. C przez 5 godzin.

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Obrać pokroić w plastry. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę utrzeć. Boczek usmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu. Dodać 8 łyżek oleju i cebulę. Smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem, Wlać bulion i ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu. Doprawić pieprzem i solą. Ostudzić i wlać do ziemniaków, zamieszać. Dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Mięso podawać z sałatką z ziemniaków.

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Obrać pokroić w plastry. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę utrzeć. Boczek usmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu. Dodać 8 łyżek oleju i cebulę. Smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem, Wlać bulion i ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu. Doprawić pieprzem i solą. Ostudzić i wlać do ziemniaków, zamieszać. Dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Mięso podawać z sałatką z ziemniaków.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas