Karkówka na soli z sałatką ziemniaczaną
Nie bój się, że mięso będzie za słone. Sól pochłania tłuszcz, a podgrzewana uwalnia wilgoć, która sprawia, że mięso jest soczyste.
Składniki:
- 12 gałązek tymianku
- 450 g powideł
- 11 łyżek oleju
- 6 łyżek ostrej musztardy
- 2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu
- 2,5 kg karkówki wieprzowej
- 2 kg soli
- 3 kg ziemniaków
- 300 g wędzonego boczku
- 3 cebule
- 3 łyżki cukru
- 300 ml bulionu
- 300 ml octu balsamicznego
- Pieprz
- Pęczek pietruszki
- Pęczek szczypiorku
- Tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
Powidła wymieszać z 3 łyżkami oleju, musztardą i 2 łyżki pieprzu. Blachę wyłożyć papierem , równomiernie wysypać na nią 2 kg soli i tymianek. Mięso natrzeć przygotowanymi powidłami i ułożyć na soli. Piec w 150 st. C przez 5 godzin.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Obrać pokroić w plastry. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę utrzeć. Boczek usmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu. Dodać 8 łyżek oleju i cebulę. Smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem, Wlać bulion i ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu. Doprawić pieprzem i solą. Ostudzić i wlać do ziemniaków, zamieszać. Dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Mięso podawać z sałatką z ziemniaków.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Obrać pokroić w plastry. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę utrzeć. Boczek usmażyć na chrupko na patelni bez tłuszczu. Dodać 8 łyżek oleju i cebulę. Smażyć na złoty kolor. Posypać cukrem, Wlać bulion i ocet, doprowadzić do wrzenia i gotować na słabym ogniu. Doprawić pieprzem i solą. Ostudzić i wlać do ziemniaków, zamieszać. Dodać posiekaną pietruszkę i szczypiorek. Mięso podawać z sałatką z ziemniaków.