Karkówka z jabłkami
Proste i efektowne danie.

Składniki:
- 75 dag schabu karkowego, - 0,5 kg jabłek, - 1 szklanka żurawiny, - 1 cebula, - 1 łyżka majeranku, - kilka gałązek świeżego majeranku, - sól, pieprz, - olej do smażenia, - kilka gałązek świeżego majeranku, - 2 łyżka masła
Przygotowanie:
Karkówkę oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, jabłka pokroić na cząstki i usunąć gniazda nasienne, żurawinę przebrać. Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso z obu stron na lekko złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać jabłka, przesmażyć i połączyć z żurawiną, oprószyć majerankiem, solą i pieprzem i obłożyć karkówkę. Kawałki masła wyłożyć równomiernie do naczynia. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 30 min. Podawać oprószone listkami świeżego majeranku. Czas przygotowania 2 h. Przepis na 5 osób.