Reklama

Reklama

Karmelowe słodkości

Odrobina czegoś bardzo słodkiego na pewno poprawi Ci humor!

Gofrowa wieża

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki - sos karmelowy

  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki śmietany 36 proc.

Sposób przygotowania

1. Żółtka zmiksuj z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i aromatem. Białka ubij ze szczyptą soli, miksując dodaj cukier, połącz obie masy, mieszaj dłuższą chwilę. 

2. Ciasto wlewaj do gofrownicy i piecz około 3 minuty. Układaj jeden na drugim. Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj, aż ściemnieje. Dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę, zdejmij z ognia, mieszaj. Polej gofry. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje