Karmelowe słodkości
Odrobina czegoś bardzo słodkiego na pewno poprawi Ci humor!
Gofrowa wieża
Sposób przygotowania
1. Żółtka zmiksuj z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i aromatem. Białka ubij ze szczyptą soli, miksując dodaj cukier, połącz obie masy, mieszaj dłuższą chwilę.
2. Ciasto wlewaj do gofrownicy i piecz około 3 minuty. Układaj jeden na drugim. Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj, aż ściemnieje. Dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę, zdejmij z ognia, mieszaj. Polej gofry.
Przekładaniec
Sposób przygotowania
1. Do szerokiego garnka lub na patelnię wsyp cukier i rozprowadź po powierzchni. Podgrzewaj na większym ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i stanie się brązowy, miejscami zacznie się też dymić, ale nie może poczernieć.
2. Zmniejsz ogień, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści i połączy z karmelem. Dodaj śmietankę, wyłącz ogień i mieszaj na jednolitą masę przez ok. pół minuty. Smaruj herbatniki, układaj jeden na drugim, tworząc prostokąty. Wierzch posmaruj kremem czekoladowym, udekoruj listkami mięty.
Jabłuszkowe lampiony
Sposób przygotowania
1. Wsyp do garnka cukier i rozsyp go równomiernie na dnie. Wstaw na średni ogień i karmelizuj, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszaj przez potrząśnięcie garnkiem.
2. Gdy cały cukier się skarmelizuje, dodaj masło i energicznie mieszaj, by tłuszcz się rozpuścił. Zdejmij garnek z ognia i wlewaj do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką, aby składniki się połączyły.
3. Jabłka umyj, ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 20 minut w temp. 180°C. Ostudź. Każde jabłko zanurzaj w karmelu, a potem w posiekanych orzechach. Wetknij w karmel rurki, do połowy zanurzone w sosie karmelowym.
Torcik z orzechami
Sposób przygotowania
1. Białka ubij, dodając po łyżce cukru, potem żółtka, ubijaj 5 minut. Wsyp powoli mąki i proszek do pieczenia. Ubij. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Ostudź, przekrój na trzy blaty.
2. Mascarpone ubij ze śmietaną, dodaj krem karmelowy, wymieszaj, smaruj blaty. Boki posyp orzechami. Wierzch i herbatniki polej kremem. Dekoruj.