Karmelowe słodkości
Odrobina czegoś bardzo słodkiego na pewno poprawi Ci humor!

Gofrowa wieża
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- łyżeczka aromatu pomarańczowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- sos karmelowy
- 6 łyżek cukru
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany 36 proc.
Sposób przygotowania
1. Żółtka zmiksuj z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, olejem i aromatem. Białka ubij ze szczyptą soli, miksując dodaj cukier, połącz obie masy, mieszaj dłuższą chwilę. 2. Ciasto wlewaj do gofrownicy i piecz około 3 minuty. Układaj jeden na drugim. Do garnka wsyp cukier, podgrzewaj, aż ściemnieje. Dodaj masło, wymieszaj, dodaj śmietanę, zdejmij z ognia, mieszaj. Polej gofry.

Przekładaniec
Składniki
- 2 opakowania herbatników
- szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany 36 proc.
- krem czekoladowy
- listki mięty
Sposób przygotowania
Składniki
- 2 opakowania herbatników
- szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany 36 proc.
- krem czekoladowy
- listki mięty
1. Do szerokiego garnka lub na patelnię wsyp cukier i rozprowadź po powierzchni. Podgrzewaj na większym ogniu bez mieszania przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i stanie się brązowy, miejscami zacznie się też dymić, ale nie może poczernieć. 2. Zmniejsz ogień, dodaj masło, mieszaj, aż się rozpuści i połączy z karmelem. Dodaj śmietankę, wyłącz ogień i mieszaj na jednolitą masę przez ok. pół minuty. Smaruj herbatniki, układaj jeden na drugim, tworząc prostokąty. Wierzch posmaruj kremem czekoladowym, udekoruj listkami mięty.

Jabłuszkowe lampiony
Składniki
- szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki śmietany 36 proc.
- 8 jabłek
- rurki waflowe
- drobno posiekane orzechy
Sposób przygotowania
1. Wsyp do garnka cukier i rozsyp go równomiernie na dnie. Wstaw na średni ogień i karmelizuj, aż uzyska złoty kolor (trzeba uważać, żeby nie zrobił się brązowy). Od czasu do czasu mieszaj przez potrząśnięcie garnkiem. 2. Gdy cały cukier się skarmelizuje, dodaj masło i energicznie mieszaj, by tłuszcz się rozpuścił. Zdejmij garnek z ognia i wlewaj do niego cienkim strumieniem śmietanę, cały czas mieszając trzepaczką, aby składniki się połączyły. 3. Jabłka umyj, ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 20 minut w temp. 180°C. Ostudź. Każde jabłko zanurzaj w karmelu, a potem w posiekanych orzechach. Wetknij w karmel rurki, do połowy zanurzone w sosie karmelowym.

Torcik z orzechami
Składniki
- 7 jaj
- szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- krem
- 5 łyżek kremu karmelowego
- szklanka serka mascarpone
- szklanka śmietanki kremówki
- dodatkowo
- 6 łyżek kremu karmelowego
- mielone orzechy
- herbatniki
Sposób przygotowania
1. Białka ubij, dodając po łyżce cukru, potem żółtka, ubijaj 5 minut. Wsyp powoli mąki i proszek do pieczenia. Ubij. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Ostudź, przekrój na trzy blaty. 2. Mascarpone ubij ze śmietaną, dodaj krem karmelowy, wymieszaj, smaruj blaty. Boki posyp orzechami. Wierzch i herbatniki polej kremem. Dekoruj.