Karmelowiec z marchewką
Pomysł na zdrowy deser
Składniki:
- 2 marchewki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- 5 jajek
- 10 dag masła
- 1 op. przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 op. waniliowego kremu do tortów
- 4 łyżki pistacji
Przygotowanie:
1. Stop i lekko zrumień 2 łyżki cukru, karmel zalej 3 łyżkami wody, wymieszaj. Marchewki obierz, drobno zetrzyj. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z pozostałym cukrem i żółtkami na białą puszystą masę.
2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Porcjami dosyp do ucieranej masy. Pod koniec dodaj marchew i karmel. Białka ubij. Pianę z białek połącz z ciastem. Foremkę wyłóż pergaminem, Napełnij ciastem. Piecz 70 minut w temp. 180°C.
3. Piernik owiń w ściereczkę i odłóż na 4–6 dni. Potem rozetnij go na 3 placki. Krem przygotuj wg przepisu. Wymieszaj z posiekanymi pistacjami. Przełóż placki. Udekoruj wg uznania.