Reklama

Reklama

Karmelowiec z marchewką

Pomysł na zdrowy deser

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • 10 dag masła
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. waniliowego kremu do tortów
  • 4 łyżki pistacji

Reklama

Przygotowanie:

1. Stop i lekko zrumień 2 łyżki cukru, karmel zalej 3 łyżkami wody, wymieszaj. Marchewki obierz, drobno zetrzyj. Jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z pozostałym cukrem i żółtkami na białą puszystą masę.

2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Porcjami dosyp do ucieranej masy. Pod koniec dodaj marchew i karmel. Białka ubij. Pianę z białek połącz z ciastem. Foremkę wyłóż pergaminem, Napełnij ciastem. Piecz 70 minut w temp. 180°C.

3. Piernik owiń w ściereczkę i odłóż na 4–6 dni. Potem rozetnij go na 3 placki. Krem przygotuj wg przepisu. Wymieszaj z posiekanymi pistacjami. Przełóż placki. Udekoruj wg uznania.

Dowiedz się więcej na temat: ceny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje