Reklama

Reklama

Karnawałowa rozpusta!

Przed nami sezon imprez! Słodkości są nieuniknione, a o diecie pomyślisz kiedy indziej.... Teraz skorzystaj z propozycji naszej ekspertki. Zapiekane lody i wytworne profiteroles zrobią wrażenie!

Rogaliki z powidłami

ok. 1,5 godziny
ok . 20 sztuk
cena ok. 13 zł

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g drożdży
  • cukier puder do posypania
  • 1 rozbełtane jajko


Nadzienie:

  • 100 g konfitury malinowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania: Konfiturę wymieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. W małym garnku podgrzej 1/4 śmietany. Dodaj do niej drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru pudru, wymieszaj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Reklama

Po tym czasie wymieszaj drożdże z resztą składników, zagnieć. Rozwałkuj ciasto dość cienko. Odrysuj od talerza okrąg, podziel go na trójkąty. Na brzegu każdego z nich połóż łyżkę nadzienia i zawijaj tak, by czubek ciasta znalazł się na górze.

Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem i piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj posypane cukrem pudrem.


Tort lodowy

ok. 2 godzin
dla 8-10 osób
cena ok . 15 zł

Spód biszkoptowy:

  • 100 g mąki
  •  100 g drobnego cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 3 żółtka
  • 100 ml wina musującego 


Na wierzch:

  • 200 ml lodów np. czekoladowych
  • 4 białka
  • 70 g drobnego cukru


Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj żółtka i jajko oraz mąkę i proszek do pieczenia. Jednolitą masę przelej do okrągłej tortownicy. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzony biszkopt nasącz winem.

Na środku ciasta uformuj kopczyk z lodów i włóż tort na 1 godzinę do zamrażarki. Ubij białka z cukrem i pokryj pianą lodowy kopiec. Wstaw ciasto do piekarnika na 10-15 minut (temperatura 180 stopni).

Profiteroles z lodami

ok. 1,5 godziny
ok. 20-25 sztuk
cena ok. 20 zł

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 150 g mąki
  •  100 g masła
  • 4 jaja
  • 1 łyżka cukru
  •  1 szczypta soli 

Sos:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  •  100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  •  500 ml lodów waniliowych

Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z masłem, wsyp mąkę, sól i cukier, mieszaj. Gdy ciasto nie będzie przyklejać się do łyżki, zdejmij garnek z ognia i dodaj jaja. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki formuj na blasze małe ptysie.
Lekko spłaszcz ich czubki. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Sos: zagrzej śmietankę, wrzuć drobno posiekane czekolady, wymieszaj.
Ptysie ostudź, przekrój je na pół i przekładaj lodami. Podawaj z gorącym sosem czekoladowym.


Show
Dowiedz się więcej na temat: rogaliki | tort | Profiteroles

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy