Reklama

Reklama

Karnawałowa rozpusta!

Przed nami sezon imprez! Słodkości są nieuniknione, a o diecie pomyślisz kiedy indziej.... Teraz skorzystaj z propozycji naszej ekspertki. Zapiekane lody i wytworne profiteroles zrobią wrażenie!

Rogaliki z powidłami

ok. 1,5 godziny
ok . 20 sztuk
cena ok. 13 zł

Reklama

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 250 ml śmietany 18 proc.
  • 250 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g drożdży
  • cukier puder do posypania
  • 1 rozbełtane jajko


Nadzienie:

  • 100 g konfitury malinowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duża szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania: Konfiturę wymieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. W małym garnku podgrzej 1/4 śmietany. Dodaj do niej drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru pudru, wymieszaj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie wymieszaj drożdże z resztą składników, zagnieć. Rozwałkuj ciasto dość cienko. Odrysuj od talerza okrąg, podziel go na trójkąty. Na brzegu każdego z nich połóż łyżkę nadzienia i zawijaj tak, by czubek ciasta znalazł się na górze.

Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem i piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj posypane cukrem pudrem.


Dowiedz się więcej na temat: rogaliki | tort | Profiteroles

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje