Karnawałowa rozpusta!
Przed nami sezon imprez! Słodkości są nieuniknione, a o diecie pomyślisz kiedy indziej.... Teraz skorzystaj z propozycji naszej ekspertki. Zapiekane lody i wytworne profiteroles zrobią wrażenie!
Rogaliki z powidłami
ok. 1,5 godziny
ok . 20 sztuk
cena ok. 13 zł
Składniki:
- 600 g mąki
- 250 ml śmietany 18 proc.
- 250 g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50 g drożdży
- cukier puder do posypania
- 1 rozbełtane jajko
Nadzienie:
- 100 g konfitury malinowej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 duża szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania: Konfiturę wymieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. W małym garnku podgrzej 1/4 śmietany. Dodaj do niej drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru pudru, wymieszaj i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wymieszaj drożdże z resztą składników, zagnieć. Rozwałkuj ciasto dość cienko. Odrysuj od talerza okrąg, podziel go na trójkąty. Na brzegu każdego z nich połóż łyżkę nadzienia i zawijaj tak, by czubek ciasta znalazł się na górze.
Rogaliki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem i piecz ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Tort lodowy
ok. 2 godzin
dla 8-10 osób
cena ok . 15 zł
Spód biszkoptowy:
- 100 g mąki
- 100 g drobnego cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 3 żółtka
- 100 ml wina musującego
Na wierzch:
- 200 ml lodów np. czekoladowych
- 4 białka
- 70 g drobnego cukru
Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj żółtka i jajko oraz mąkę i proszek do pieczenia. Jednolitą masę przelej do okrągłej tortownicy. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzony biszkopt nasącz winem.
Na środku ciasta uformuj kopczyk z lodów i włóż tort na 1 godzinę do zamrażarki. Ubij białka z cukrem i pokryj pianą lodowy kopiec. Wstaw ciasto do piekarnika na 10-15 minut (temperatura 180 stopni).
Profiteroles z lodami
ok. 1,5 godziny
ok. 20-25 sztuk
cena ok. 20 zł
Ciasto:
- 250 ml wody
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 4 jaja
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
Sos:
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 ml lodów waniliowych
Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z masłem, wsyp mąkę, sól i cukier, mieszaj. Gdy ciasto nie będzie przyklejać się do łyżki, zdejmij garnek z ognia i dodaj jaja. Za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki formuj na blasze małe ptysie.
Lekko spłaszcz ich czubki. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. Sos: zagrzej śmietankę, wrzuć drobno posiekane czekolady, wymieszaj.
Ptysie ostudź, przekrój je na pół i przekładaj lodami. Podawaj z gorącym sosem czekoladowym.