Karnawałowe pączki
Wolice z lukrem czy z cukrem pudrem? Tłusty czwartek za pasem, więc warto wykorzystać nasz przepis.
Drożdże rozkruszamy i ucieramy z łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko, płaską łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na kilka minut. Następnie łączymy z przesianą mąką, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, rozpuszczone masło, żółtka, wódkę lub rum, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce. Z ciasta formujemy nieduże pączki i układamy na posypanej mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut, by wyrosły.
Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor i układamy do osuszenia na papierowym ręczniku. Kiedy ostygną, pokrywamy je lukrem. Przygotowujemy go z białka, które ucieramy z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zamiast lukrem, pączusie możemy też posypać cukrem pudrem wymieszanym z miąższem z połowy laski wanilii.