Reklama

Reklama

Karnawałowe wypieki

Podwójna przyjemność na powitanie Nowego Roku – tradycyjne ciasta plus odświętne dodatki. Taki zestaw zaskoczy domowników i gości wyjątkowym smakiem i apetycznym wyglądem.

Tort śmietanowo-kajmakowy

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 1 gorzka
  • 1 biała czekolada
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sól
  • po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 szkl. śmietany kremówki
  • 15 dag orzeszków ziemnych
  • 1/2 szkl. mocnej słodkiej herbaty
  • masło do tortownicy
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 łyżek likieru waniliowego

Sposób przygotowania

1. Kajmak: do garnka wlej mleko i 1 szkl. śmietany. Dosyp cukier. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż kajmak zgęstnieje (45-60 minut). Pod koniec wymieszaj go z 3-4 łyżkami likieru. 

2. Czekoladę gorzką posiekaj. Stop ją w gorącej kąpieli wodnej, wystudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Ubij, powoli dosypując cukier puder i cukier waniliowy. Pianę połącz z żółtkami. Dodaj czekoladę, obie mąki przesiane z 2 łyżkami kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszaj. 

3. Tortownicę (śr. 22 cm) posmaruj masłem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je ok. 40 minut w 175°C. Pozostałą śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej białą czekoladę. Rozdziel na 2 równe porcje. Przelej do osobnych miseczek. Przestudź, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny. Wystudzone ciasto rozetnij na 3 placki. Skrop je herbatą wymieszaną z resztą likieru. Jedną porcję śmietany z czekoladą ubij. 

4. Blaty przełóż kremem śmietanowym. Schładzaj godzinę. Ubij resztę śmietany z czekoladą, 1/3 kremu wymieszaj z pozostałym kakao. Wierzch tortu posmaruj kajmakiem. Bok posmaruj białym kremem śmietanowym, zrób też dekoracyjne rozetki. Z ciemnego kremu zrób inne dekoracje. Ciasto obsyp posiekanymi orzechami. 

Reklama

Babka Savarin w lukrze

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. drożdży suszonych
  • 2/3 szkl. mleka
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • skórka starta z 1 limonki
  • 1/2 czekolady

Składniki - poncz

  • 3/4 szkl. cukru
  • sok z 2 limonek

Składniki - lukier

  • sok z 1 cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • masło do formy

Sposób przygotowania

1. Masło stop, mleko lekko pod - grzej. Mąkę wymieszaj z droż - dżami, cukrem oraz skórką z li - monki. Dodaj jajka, mleko i masło. Zagnieć ciasto, odstaw pod przy - kryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do wyrośnięcia). 

2. Kiedy ciasto podwoi objętość, dodaj posiekaną czekoladę i ponownie zagnieć. Przełóż do foremki posmarowanej masłem. Piecz przez 50 minut w 175°C. 

3. Poncz: zagotuj 1 i 1/2 szkl. wody z cukrem i sokiem z limonek. Babkę ponakłuwaj wykałaczką i nasącz przygotowanym ponczem. Z cukru pudru oraz soku z cytryny utrzyj gęsty lukier, oblej nim gotową babkę.

Placek czekoladowy z kawą

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 5 tabliczek gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka melasy
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. mocnej słodkiej kawy
  • 8 łyżek rumu
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

1. Połam na kawałeczki 3 czekolady, stop je razem z masłem, lekko przestudź. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj me - lasę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem, potem wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. 

2. Formę (24 na 24 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy. Piecz ok. 60 minut w 175 ° C. Kawę wymieszaj z połową rumu. Resztę czekolady stop, połącz z pozostałym rumem. Ciasto ponakłuwaj. Skrop kawowym ponczem i oblej polewą z czekolady.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy