Karnawałowe wypieki
Podwójna przyjemność na powitanie Nowego Roku – tradycyjne ciasta plus odświętne dodatki. Taki zestaw zaskoczy domowników i gości wyjątkowym smakiem i apetycznym wyglądem.

Tort śmietanowo-kajmakowy
Składniki
- 1 gorzka
- 1 biała czekolada
- 3 jajka
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 op. cukru waniliowego
- sól
- po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 szkl. śmietany kremówki
- 15 dag orzeszków ziemnych
- 1/2 szkl. mocnej słodkiej herbaty
- masło do tortownicy
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 10 łyżek likieru waniliowego
Sposób przygotowania
1. Kajmak: do garnka wlej mleko i 1 szkl. śmietany. Dosyp cukier. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż kajmak zgęstnieje (45-60 minut). Pod koniec wymieszaj go z 3-4 łyżkami likieru.
2. Czekoladę gorzką posiekaj. Stop ją w gorącej kąpieli wodnej, wystudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Ubij, powoli dosypując cukier puder i cukier waniliowy. Pianę połącz z żółtkami. Dodaj czekoladę, obie mąki przesiane z 2 łyżkami kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszaj.
3. Tortownicę (śr. 22 cm) posmaruj masłem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je ok. 40 minut w 175°C. Pozostałą śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej białą czekoladę. Rozdziel na 2 równe porcje. Przelej do osobnych miseczek. Przestudź, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny. Wystudzone ciasto rozetnij na 3 placki. Skrop je herbatą wymieszaną z resztą likieru. Jedną porcję śmietany z czekoladą ubij.
4. Blaty przełóż kremem śmietanowym. Schładzaj godzinę. Ubij resztę śmietany z czekoladą, 1/3 kremu wymieszaj z pozostałym kakao. Wierzch tortu posmaruj kajmakiem. Bok posmaruj białym kremem śmietanowym, zrób też dekoracyjne rozetki. Z ciemnego kremu zrób inne dekoracje. Ciasto obsyp posiekanymi orzechami.

Babka Savarin w lukrze
Składniki
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 op. drożdży suszonych
- 2/3 szkl. mleka
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- skórka starta z 1 limonki
- 1/2 czekolady
- poncz
- 3/4 szkl. cukru
- sok z 2 limonek
- lukier
- sok z 1 cytryny
- 1 szkl. cukru pudru
- masło do formy
Sposób przygotowania
1. Masło stop, mleko lekko pod - grzej. Mąkę wymieszaj z droż - dżami, cukrem oraz skórką z li - monki. Dodaj jajka, mleko i masło. Zagnieć ciasto, odstaw pod przy - kryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę (do wyrośnięcia).
2. Kiedy ciasto podwoi objętość, dodaj posiekaną czekoladę i ponownie zagnieć. Przełóż do foremki posmarowanej masłem. Piecz przez 50 minut w 175°C.
3. Poncz: zagotuj 1 i 1/2 szkl. wody z cukrem i sokiem z limonek. Babkę ponakłuwaj wykałaczką i nasącz przygotowanym ponczem. Z cukru pudru oraz soku z cytryny utrzyj gęsty lukier, oblej nim gotową babkę.

Placek czekoladowy z kawą
Składniki
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 5 tabliczek gorzkiej czekolady
- 1 kostka masła
- 5 jajek
- 1 łyżka melasy
- 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. mocnej słodkiej kawy
- 8 łyżek rumu
- tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania
1. Połam na kawałeczki 3 czekolady, stop je razem z masłem, lekko przestudź. Jajka ubijaj z cukrem przez 10 minut. Pod koniec ubijania dodaj me - lasę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodaj czekoladę z masłem, potem wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
2. Formę (24 na 24 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy. Piecz ok. 60 minut w 175 ° C. Kawę wymieszaj z połową rumu. Resztę czekolady stop, połącz z pozostałym rumem. Ciasto ponakłuwaj. Skrop kawowym ponczem i oblej polewą z czekolady.