Reklama

Reklama

Karnawałowe wypieki

Podwójna przyjemność na powitanie Nowego Roku – tradycyjne ciasta plus odświętne dodatki. Taki zestaw zaskoczy domowników i gości wyjątkowym smakiem i apetycznym wyglądem.

Tort śmietanowo-kajmakowy

Składniki dla: 14 porcji

Składniki

  • 1 gorzka
  • 1 biała czekolada
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sól
  • po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 szkl. śmietany kremówki
  • 15 dag orzeszków ziemnych
  • 1/2 szkl. mocnej słodkiej herbaty
  • masło do tortownicy
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 łyżek likieru waniliowego

Sposób przygotowania

1. Kajmak: do garnka wlej mleko i 1 szkl. śmietany. Dosyp cukier. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż kajmak zgęstnieje (45-60 minut). Pod koniec wymieszaj go z 3-4 łyżkami likieru. 

2. Czekoladę gorzką posiekaj. Stop ją w gorącej kąpieli wodnej, wystudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 4 łyżkami wody i szczyptą soli. Ubij, powoli dosypując cukier puder i cukier waniliowy. Pianę połącz z żółtkami. Dodaj czekoladę, obie mąki przesiane z 2 łyżkami kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszaj. 

3. Tortownicę (śr. 22 cm) posmaruj masłem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz je ok. 40 minut w 175°C. Pozostałą śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej białą czekoladę. Rozdziel na 2 równe porcje. Przelej do osobnych miseczek. Przestudź, przykryj i wstaw do lodówki na 3 godziny. Wystudzone ciasto rozetnij na 3 placki. Skrop je herbatą wymieszaną z resztą likieru. Jedną porcję śmietany z czekoladą ubij. 

4. Blaty przełóż kremem śmietanowym. Schładzaj godzinę. Ubij resztę śmietany z czekoladą, 1/3 kremu wymieszaj z pozostałym kakao. Wierzch tortu posmaruj kajmakiem. Bok posmaruj białym kremem śmietanowym, zrób też dekoracyjne rozetki. Z ciemnego kremu zrób inne dekoracje. Ciasto obsyp posiekanymi orzechami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje