Karnawałowe wypieki

Tort kajmakowy
Tort kajmakowy123RF/PICSEL

Tort śmietanowo-kajmakowy

Składniki

  • 1 gorzka
  • 1 biała czekolada
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • sól
  • po 5 łyżek mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 szkl. śmietany kremówki
  • 15 dag orzeszków ziemnych
  • 1/2 szkl. mocnej słodkiej herbaty
  • masło do tortownicy
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 10 łyżek likieru waniliowego
14 porcji

Sposób przygotowania

Babka w lukrze
Babka w lukrze123RF/PICSEL

Babka Savarin w lukrze

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 op. drożdży suszonych
  • 2/3 szkl. mleka
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • skórka starta z 1 limonki
  • 1/2 czekolady

- poncz

  • 3/4 szkl. cukru
  • sok z 2 limonek

- lukier

  • sok z 1 cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • masło do formy

Sposób przygotowania

Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe123RF/PICSEL

Placek czekoladowy z kawą

Składniki

  • 1 i 1/2 szkl. cukru
  • 5 tabliczek gorzkiej czekolady
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka melasy
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. mocnej słodkiej kawy
  • 8 łyżek rumu
  • tłuszcz i mąka do formy
14 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?