Karol Okrasa poleca grzyby... kiszone

Grzyby suszone i marynowane znamy. A grzyby... kiszone? "Jak najbardziej, przygotowujemy je tak, jak kiszone ogórki - słona zalewa z odrobina cebulki w słoiku" - zachęca mistrz kuchni Karol Okrasa.

Grzyby obgotowujemy, dusimy i pasteryzujemy w słoiku.
Grzyby obgotowujemy, dusimy i pasteryzujemy w słoiku. 123RF/PICSEL

Inny sposób na długotrwałe przechowywanie grzybów to - według Okrasy - pasteryzowanie.

Grzyby obgotowujemy, dusimy i pasteryzujemy w słoiku. Nadają się do tego rydze.

Potem są świetne np. do makaronów. Ale w sezonie grzybowym, oprócz suszenia i marynowania, wykorzystywać trzeba grzyby do przyrządzania zup - zachęca Okrasa.

Mistrz kuchni poleca zupę grzybową na bulionie, z kawałkami sera i tylko białymi warzywami.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas