Karp w galarecie po żydowsku
Smaczna wersja tradycyjnej potrawy wigilijnej. Łatwy do przygotowania - poradzą z nim sobie nawet osoby mniej biegłe w sztuce kulinarnej.

Składniki
- 1 sprawiony karp
- 3 łyżki rodzynek
- cytryna
- pęczek włoszczyzny
- 1,5 łyżki żelatyny
- natka
- ziele angielskie
- kilka ziaren pieprzu
- listek laurowy
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Rybę opłucz. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka. Dodaj po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i łyżkę rodzynek. Całość zalej wodą, ugotuj wywar. Włóż pokrojonego karpia. Gotuj na wolnym ogniu 20 min.
2. Wyjmij karpia. Wywar przecedź, rozpuść w nim żelatynę. Pokrój ozdobnie 1-2 marchewki. Na półmisku ułóż dzwonka karpia, posyp je rodzynkami. Udekoruj marchewką i natką. Zalej galaretą.