Reklama

Reklama

Karp w galarecie po żydowsku

Smaczna wersja tradycyjnej potrawy wigilijnej. Łatwy do przygotowania - poradzą z nim sobie nawet osoby mniej biegłe w sztuce kulinarnej.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 sprawiony karp
  • 3 łyżki rodzynek
  • cytryna
  • pęczek włoszczyzny
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • natka
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • listek laurowy

Sposób przygotowania:

1. Rybę opłucz. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka. Dodaj po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy i łyżkę rodzynek. Całość zalej wodą,  ugotuj wywar. Włóż pokrojonego karpia. Gotuj na wolnym ogniu 20 min.

2. Wyjmij karpia. Wywar przecedź, rozpuść w nim żelatynę. Pokrój ozdobnie 1-2 marchewki. Na półmisku ułóż dzwonka karpia, posyp je rodzynkami. Udekoruj marchewką i natką. Zalej galaretą.

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: karp po żydowsku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy