Karp w majeranku

Tradycyjna ryba na wigilijny stół

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Sprawionego karpia dokładnie myję i osuszam. Rybę kroję na równe dzwonka. Cebule obieram, kroję w plasterki. 

2. Dzwonka karpia układam jedno obok drugiego w płaskim naczyniu. Obkładam plasterkami cebuli. Posypuję majerankiem. Szczelnie przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 dni. o tym czasie dzwonka wyjmuję, posypuję solą i obtaczam w mące. Smażę na rumiano na klarowanym maśle. W żaroodpornej formie układam cebulę. Kładę na tym rybę. Posypuję kawałeczkami zimnego masła. Piekę 10-15 min w 150°C.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas