Karp w majeranku

Tradycyjna ryba na wigilijny stół

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 sprawiony karp (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 2 duże cebule
  • suszony majeranek
  • 10-15 dag mocno schłodzonego masła
  • gruba sól (najlepiej morska)
  • mielony, czarny pieprz
  • trochę mąki do obtoczenia karpia
  • masło klarowane do smażenia ryby
35 min
4-5 porcji

Sposób przygotowania

1. Sprawionego karpia dokładnie myję i osuszam. Rybę kroję na równe dzwonka. Cebule obieram, kroję w plasterki. 

2. Dzwonka karpia układam jedno obok drugiego w płaskim naczyniu. Obkładam plasterkami cebuli. Posypuję majerankiem. Szczelnie przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 dni. o tym czasie dzwonka wyjmuję, posypuję solą i obtaczam w mące. Smażę na rumiano na klarowanym maśle. W żaroodpornej formie układam cebulę. Kładę na tym rybę. Posypuję kawałeczkami zimnego masła. Piekę 10-15 min w 150°C.

Łosoś miętowyInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas