Karp w majeranku
Tradycyjna ryba na wigilijny stół

Składniki
- 1 sprawiony karp (ok. 1 i 1/2 kg)
- 2 duże cebule
- suszony majeranek
- 10-15 dag mocno schłodzonego masła
- gruba sól (najlepiej morska)
- mielony, czarny pieprz
- trochę mąki do obtoczenia karpia
- masło klarowane do smażenia ryby
35 min
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Sprawionego karpia dokładnie myję i osuszam. Rybę kroję na równe dzwonka. Cebule obieram, kroję w plasterki.
2. Dzwonka karpia układam jedno obok drugiego w płaskim naczyniu. Obkładam plasterkami cebuli. Posypuję majerankiem. Szczelnie przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 dni. o tym czasie dzwonka wyjmuję, posypuję solą i obtaczam w mące. Smażę na rumiano na klarowanym maśle. W żaroodpornej formie układam cebulę. Kładę na tym rybę. Posypuję kawałeczkami zimnego masła. Piekę 10-15 min w 150°C.