Karp w sosie kaparowym
Wykwintne danie na wigilijny stół.

Składniki na 4 porcje:
- 1 karp (1,3 kg), - włoszczyzna bez kapusty, - 2-3 cebule, - po 4-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, - imbir świeży, liść laurowy, - 4 goździki, - 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, - 2-3 łyżki kaparów, - 2 łyżki zielonych wydrylowanych oliwek, - skórka suchego chleba, - sól, pieprz, cukier, - łyżka masła, - cytryna
Przygotowanie:
1. Rybę sprawić. Z łba, ogona i płetw oraz włoszczyzny i korzeni ugotować esencjonalny wywar. Przecedzić. Odparować, aby zostało1,5 szklanki. 2. Dzwonka karpia ułożyć w rondlu zalać gorącym octem i pozostawić na kilka minut. Gdy lekko przestygnie, wyjąć. Dzwonka ułożyć w rondlu, zalać wywarem i winem, dodać skórką żytniego chleba i gotować na małym ogniu 15 minut. 3. Miękką rybę delikatnie wyjąć. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać, przetrzeć przez sito. Wlać do rondla, podgrzać. Dodać kapary, drobno posiekane oliwki i posiekany imbir. Podgrzać na małym ogniu. Do sosu włożyć plasterki cytryny i rybę, podgrzać, nie gotować. Podawać z pieczywem. Czas przygotowania 1 godzina Porcja 250 kcal.