Karp w sosie piwnym
Wypróbuj koniecznie!

Składniki na 4 porcje:
- 2 kg karpia, - 4 łyżki soku z cytryny, - sól, - pęczek włoszczyzny, - listek laurowy, - 6 owoców jałowca, - łyżeczka pieprzu ziarnistego, - pół łyżeczki ziela angielskiego, - 100 g pierników, - 0,33 l ciemnego piwa, - pieprz, - cukier, - 15 g zimnego masła, - pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Kawałki ryby o szerokości 5 cm skropić sokiem z cytryny i posolić. 2/3 włoszczyzny pokroić na duże kawałki, resztę na drobne słupki. W płaskim rondlu zagotować 2 l osolonej wody, włożyć włoszczyznę (większe kawałki), listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty. Gotować 10 minut pod przykryciem. Karpia włożyć do przygotowanego wywaru i gotować na słabym ogniu ok 15 minut. Pozostałe warzywa gotować w osolonej wodzie 3-5 minut. Pierniczki namoczyć w piwie, zmiksować. Do sosu dolać 400 ml wywaru z ryby i warzyw i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać masło. Karpie podgrzać w sosie, nakładać na talerze wraz warzywami. Dekorować zieloną pietruszką. Doskonałe z ziemniaczkami z wody. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal