Karp z pieczarkami
Z dodatkiem wina i pieczarek.
- 2 kg karpia lub filetów z dorsza,
- 1/2 kg pieczarek,
- 5 - 6 łyżek oleju,
- 4 łyżki mąki, sól, pieprz,
- 1/2 szklanki wina,
- przyprawa do ryb.
Przyrządzanie: Rybę oczyścić, umyć. Pokroić w dzwonka, przyprawić solą i przyprawą do ryb. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, usmażyć na gorącym oleju z każdej strony. Przygotować pieczarki: umyć je, obrać, pokroić na plasterki. Podgotować kilka minut we wrzątku, a następnie podsmażyć na gorącym oleju. Dodać sól, pieprz, białe wino, dusić pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu. Rybę ułożyć na półmisku, na wierzchu położyć duszone pieczarki. Podawać na ciepło.
Porcja - 220 kcal
Czas przygotowania: 40 minut