Karpatka z kremem budyniowy

Puszysty krem zamknięty między płatkami lekkiego ciasta smakuje wspaniale. Z takiej karpatki ucieszy się cała rodzina.

Ciasto przed podaniem warto schłodzić w lodówce
Ciasto przed podaniem warto schłodzić w lodówce 123RF/PICSEL

Przygotowanie:

Wlej do garnka wodę, dodaj masło i podgrzej. Gdy masło się rozpuści, zagotuj i wsyp mąkę. Mieszaj, aż powstanie gęsta, bezgrudkowa masa. Ostudź. Miksując, wbij do masy jajka. Podziel masę na dwie części. Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Jedną część ciasta rozprowadź na blaszce przy pomocy szpatułki, wyrównaj. Piecz  w temperaturze 200 st. C przez 25-30 minut. Następnie upiecz drugą część ciasta.

Zrób krem

Zagotuj 2 szklanki mleka (500 ml), dodaj 120 g cukru i cukru waniliowego. Pozostałe mleko zmiksuj blenderem z jajkiem, żółtkami, skrobią ziemniaczaną i mąką. Wlej do wrzącego mleka, zamieszaj powstałą masę i ostudź. Resztę cukru utrzyj z masłem. Dodaj partiami masę budyniową, za każdym razem miksując. Gotowy krem wyłóż na jeden płat ciasta, przykryj drugim. Ciasto warto schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas