Kartoffelsuppe
Słynna zupa ziemniaczana to prawdziwa kulinarna chluba naszych zachodnich sąsiadów. Jest smaczna, sycąca, pożywna i wyjątkowo łatwa w przygotowaniu - nie ma tu nic skomplikowanego.

Składniki
- 700 g ziemniaków
- 1-2 laski kiełbasy (śląskiej, myśliwskiej lub innej)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- kawałek białej części pora
- sól, pieprz
- majeranek
- masło do smażenia
- świeża pietruszka
- opcjonalnie - kilka kromek chleba na grzanki
1. Marchewki, pietruszkę, kawałek selera i por oczyszczamy, kroimy. Umieszczamy w garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 1,5 l wody, gotujemy ok. 40 min., aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy całość.2. Na dużej patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, następnie dodajemy i szklimy pokrojoną cebulę. Dokładamy obrane i pokrojone ziemniaki, możemy je dodatkowo posypać przyprawą. Podsmażamy wszystko kilka minut. 3. Podsmażoną zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującym się wywarem warzywnym. Gotujemy wszystko razem ok. 20 min., doprawiamy. Zupę dekorujemy świeżą natką.
4. Opcjonalnie - możemy uzupełnić zupę grzankami. Kilka kromek chleba podsmażamy na maśle na patelni. Możemy je dodatkowo posmarować pasztetem lub pasztetową i dołożyć do gorącej zupy.