Reklama

Reklama

Kartoffelsuppe

Słynna zupa ziemniaczana to prawdziwa kulinarna chluba naszych zachodnich sąsiadów. Jest smaczna, sycąca, pożywna i wyjątkowo łatwa w przygotowaniu - nie ma tu nic skomplikowanego.

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 1-2 laski kiełbasy (śląskiej, myśliwskiej lub innej)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • kawałek białej części pora
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • masło do smażenia
  • świeża pietruszka
  • opcjonalnie - kilka kromek chleba na grzanki

1. Marchewki, pietruszkę, kawałek selera i por oczyszczamy, kroimy. Umieszczamy w garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 1,5 l wody, gotujemy ok. 40 min., aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy całość.

2. Na dużej patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, następnie dodajemy i szklimy pokrojoną cebulę. Dokładamy obrane i pokrojone ziemniaki, możemy je dodatkowo posypać przyprawą. Podsmażamy wszystko kilka minut. 

3. Podsmażoną zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującym się wywarem warzywnym. Gotujemy wszystko razem ok. 20 min., doprawiamy. Zupę dekorujemy świeżą natką.

Reklama

4. Opcjonalnie - możemy uzupełnić zupę grzankami. Kilka kromek chleba podsmażamy na maśle na patelni. Możemy je dodatkowo posmarować pasztetem lub pasztetową i dołożyć do gorącej zupy.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje