Kartoffelsuppe
Słynna zupa ziemniaczana to prawdziwa kulinarna chluba naszych zachodnich sąsiadów. Jest smaczna, sycąca, pożywna i wyjątkowo łatwa w przygotowaniu - nie ma tu nic skomplikowanego.
1. Marchewki, pietruszkę, kawałek selera i por oczyszczamy, kroimy. Umieszczamy w garnku razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy 1,5 l wody, gotujemy ok. 40 min., aż warzywa staną się miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy całość.
2. Na dużej patelni na maśle podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, następnie dodajemy i szklimy pokrojoną cebulę. Dokładamy obrane i pokrojone ziemniaki, możemy je dodatkowo posypać przyprawą. Podsmażamy wszystko kilka minut.
3. Podsmażoną zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującym się wywarem warzywnym. Gotujemy wszystko razem ok. 20 min., doprawiamy. Zupę dekorujemy świeżą natką.
4. Opcjonalnie - możemy uzupełnić zupę grzankami. Kilka kromek chleba podsmażamy na maśle na patelni. Możemy je dodatkowo posmarować pasztetem lub pasztetową i dołożyć do gorącej zupy.