Kasza z borowikami
Kasza gryczana z suszonymi grzybami to bardzo wartościowe, błyskawiczne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu danie, które pasuje w zasadzie na każdy posiłek.
1. Grzyby opłukujemy na sicie, zalewamy w miseczce ziemną wodą (w takie ilości, by były przykryte), ostawiamy na całą noc.
2. Kaszę zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody i gotujemy na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy do kaszy łyżkę sosu sojowego i łyżkę oliwy oraz 2-3 łyżki wody, w której moczyły się grzyby.
3. Gdy kasza się gotuje, kroimy cebulę w drobną kostkę i rozgniatamy czosnek. Podsmażamy warzywa na maśle do lekkiego zrumienienia. Dodajemy odsączone grzyby, odrobinę wody z ich namaczania i smażymy wszystko razem kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.
4. Gorącą kaszę mieszamy z zawartością patelni. Przekładamy porcje na talerze, dekorujemy zieleniną.