Kasza z borowikami

Kasza gryczana z suszonymi grzybami to bardzo wartościowe, błyskawiczne i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu danie, które pasuje w zasadzie na każdy posiłek.

Przekąska pełna wartości odżywczych
Przekąska pełna wartości odżywczychINTERIA.PL

1. Grzyby opłukujemy na sicie, zalewamy w miseczce ziemną wodą (w takie ilości, by były przykryte), ostawiamy na całą noc.

2. Kaszę zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody i gotujemy na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy do kaszy łyżkę sosu sojowego i łyżkę oliwy oraz 2-3 łyżki wody, w której moczyły się grzyby.

3. Gdy kasza się gotuje, kroimy cebulę w drobną kostkę i rozgniatamy czosnek. Podsmażamy warzywa na maśle do lekkiego zrumienienia. Dodajemy odsączone grzyby, odrobinę wody z ich namaczania i smażymy wszystko razem kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Gorącą kaszę mieszamy z zawartością patelni. Przekładamy porcje na talerze, dekorujemy zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas