Kasza z marchewką
Smaczny i zdrowy dodatek do dań.

Składniki:
- szklanka pęczaku
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki żurawiny
- 2 pęczki młodej marchewki
- 40 g masła
- łyżka miodu
- łyżeczka igiełek rozmarynu
Przygotowanie:
1 Obierz i posiekaj szalotki i czosnek. Rozgrzej w rondlu połowę porcji masła, wrzuć szalotki i czosnek, smaż 5 minut. Dodaj bulion, pęczak i żurawinę, przypraw do smaku, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kaszę ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wchłonie cały płyn i zmięknie.
2 W tym czasie obierz i umyj marchewki. Na patelni rozpuść masło z 2 łyżkami wody, dodaj miód, rozmaryn i marchewki. Duś na małym ogniu, aż marchewki zmiękną i pokryją się glazurą (10-15 minut). Przypraw je do smaku.
3 Wyłóż na półmisek gorącą kaszę, na niej ułóż marchewki. Podawaj ze świeżym chlebem, ewentualnie posyp natką.