Kasza z marchewką

Smaczny i zdrowy dodatek do dań.

Całość możesz posypać natką
Całość możesz posypać natką123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka pęczaku
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 pęczki młodej marchewki
  • 40 g masła
  • łyżka miodu
  • łyżeczka igiełek rozmarynu

Przygotowanie:

1 Obierz i posiekaj szalotki i czosnek. Rozgrzej w rondlu połowę porcji masła, wrzuć szalotki i czosnek, smaż 5 minut. Dodaj bulion, pęczak i żurawinę, przypraw do smaku, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj kaszę ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wchłonie cały płyn i zmięknie.

2 W tym czasie obierz i umyj marchewki. Na patelni rozpuść masło z 2 łyżkami wody, dodaj miód, rozmaryn i marchewki. Duś na małym ogniu, aż marchewki zmiękną i pokryją się glazurą (10-15 minut). Przypraw je do smaku.

3 Wyłóż na półmisek gorącą kaszę, na niej ułóż marchewki. Podawaj ze świeżym chlebem, ewentualnie posyp natką.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas