Kaszi wegetariańskie
Przepis nadesłał Andrzej Zamojski
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy - pęczak jęczmienny, - 1 i 1/2 szklanki wody, - kostki rosołowej warzywnej, - 3-4 krople oliwy z oliwek, - 1 łyżeczka kaszy manny, - 4 prasowane arkusze alg morskich nori, - 100 g twarożku do smarowania, - 4-5 śliwek suszonych pokrojonych w paski, - 1/2 gruszki surowej pokrojonej w słupki, - 1/2 papryki surowej pokrojonej w paski, - 1/2 ogórka surowego pokrojonego w słupki, - sól - do smaku, - pieprz ziołowy do smaku, - sos (np ketchup, tatarski i in.)
Przybory:
- ostry nóż, - mata do rolowania sushi
Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszane w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz alg morskich nori błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy cienką warstwą twarożku i na środku układamy pokrojone warzywa lub owoce np. śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa lub owoce. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ,ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego.