Kaszotto z mięsem i warzywami
Najczęściej postrzegamy ją jako zamiennik ziemniaków, czyli zwykły dodatek do kotleta. A przecież kasza gryczana, jaglana czy pęczak doskonale łączą się z wieloma produktami, tworząc pyszne dania jednogarnkowe. Na wzór risotto nazywa się je… kaszotto.
Pęczak z kurczakiem i marchewką
Sposób przygotowania
Mięso płuczę, kroję na kawałki. Zalewam mlekiem z keczupem, mieszam. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso z marynaty, osuszam. Kaszę dokładnie płuczę na sicie. Pieczarki myję, kroję w plastry. Siekam obraną cebulę. Oczyszczoną marchewkę kroję w słupki. 2 W rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła. Wrzucam mięso oraz cebulę, smażę na rumiano. Dodaję kaszę. Całość zalewam 3 szklankami bulionu. Gotuję pod przykryciem około 15 minut. Osobno przesmażam na 2 łyżkach masła marchew i pieczarki. Dodaję do kaszotta, mieszam. Podlewam wodą. Duszę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do zup i posiekanym chili.
Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami
Sposób przygotowania
1. Kaszę przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. W rondlu podsmażam na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażę razem.
2. Wrzucam pokrojone w plastry pieczarki. Wsypuję kaszę jaglaną. Całość zalewam szklanką wody i duszę ok. 15 minut. Sprawdzam, czy woda zbyt szybko nie wyparowuje (w razie potrzeby dolewam do kaszy jeszcze trochę gorącej wody).
3. Pod koniec duszenia wrzucam liście jarmużu. Ogrzewam jeszcze 2-3 minuty. Dodaję startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, cząber, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Kasza gryczana z cukinią
Sposób przygotowania
1. Kaszę gotuję w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Cukinię kroję w plastry, czerwoną paprykę w kostkę. Warzywa skrapiam olejem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na patelni grillowej 6-7 min.
2. Kaszę mieszam z usmażonymi warzywami i drobno posiekanymi listkami bazylii (1-2 łyżki). Przed podaniem posypuję startą mozzarellą. Dekoruję listkami bazylii.
Kaszotto z podrobami
Sposób przygotowania
1. Grzyby moczę w 1,5 szklanki wody. Żołądki oczyszczam, zalewam wodą i gotuję. Odcedzam, ponownie zalewam wodą. Dodaję łyżeczkę jarzynki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przykrywam garnek i gotuję żołądki do miękkości.
2. Serduszka oczyszczam i kroję w paski, podobnie jak ugotowane żołądki. Cebulę obieram, siekam, szklę na rozgrzanym oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą na tarce o dużych oczkach marchewką.
3. Dodaję podroby i kaszę gryczaną, posypuję całość przyprawami i smażę ok. 5 min. Dodaję namoczone grzyby (z wodą), mieszam, przykrywam i duszę na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
Zapiekana kasza perłowa
Sposób przygotowania
1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła. Pora oczyszczam, myję, kroję wzdłuż na pół, a potem kroję w półplasterki. Szatkuję obraną cebulę. Pozostałe warzywa obieram, płuczę, a potem ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła. Wkładam rozdrobnione warzywa, podlewam 2 i 1/2 szklankami wody i duszę do miękkości.
2. Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki, smażę na łyżce masła. Dodaję do warzyw, chwilę duszę razem. Koncentrat pomidorowy mieszam z musztardą, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i papryką. Mieszam z warzywami, przesmażam. Łączę z kaszą, przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję startym serem, zapiekam.