Reklama

Reklama

Kaszotto z mięsem i warzywami

Najczęściej postrzegamy ją jako zamiennik ziemniaków, czyli zwykły dodatek do kotleta. A przecież kasza gryczana, jaglana czy pęczak doskonale łączą się z wieloma produktami, tworząc pyszne dania jednogarnkowe. Na wzór risotto nazywa się je… kaszotto.

Pęczak z kurczakiem i marchewką

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1/2 kg mięsa kurczaka (piersi lub udka bez kości)
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki keczupu
  • szklanka kaszy pęczak
  • 20 dag pieczarek
  • po 1 cebuli i marchewce
  • masło
  • 1/2 strąka chili
  • bulion drobiowy
  • sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie

Sposób przygotowania

Mięso płuczę, kroję na kawałki. Zalewam mlekiem z keczupem, mieszam. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso z marynaty, osuszam. Kaszę dokładnie płuczę na sicie. Pieczarki myję, kroję w plastry. Siekam obraną cebulę. Oczyszczoną marchewkę kroję w słupki. 2 W rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła. Wrzucam mięso oraz cebulę, smażę na rumiano. Dodaję kaszę. Całość zalewam 3 szklankami bulionu. Gotuję pod przykryciem około 15 minut. Osobno przesmażam na 2 łyżkach masła marchew i pieczarki. Dodaję do kaszotta, mieszam. Podlewam wodą. Duszę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do zup i posiekanym chili.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje