Kaszotto z mięsem i warzywami
Najczęściej postrzegamy ją jako zamiennik ziemniaków, czyli zwykły dodatek do kotleta. A przecież kasza gryczana, jaglana czy pęczak doskonale łączą się z wieloma produktami, tworząc pyszne dania jednogarnkowe. Na wzór risotto nazywa się je… kaszotto.

Pęczak z kurczakiem i marchewką
Składniki
- 1/2 kg mięsa kurczaka (piersi lub udka bez kości)
- szklanka mleka
- 2 łyżki keczupu
- szklanka kaszy pęczak
- 20 dag pieczarek
- po 1 cebuli i marchewce
- masło
- 1/2 strąka chili
- bulion drobiowy
- sól, pieprz, przyprawa do zup w płynie
Sposób przygotowania
Mięso płuczę, kroję na kawałki. Zalewam mlekiem z keczupem, mieszam. Odstawiam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso z marynaty, osuszam. Kaszę dokładnie płuczę na sicie. Pieczarki myję, kroję w plastry. Siekam obraną cebulę. Oczyszczoną marchewkę kroję w słupki. 2 W rondlu rozgrzewam 2 łyżki masła. Wrzucam mięso oraz cebulę, smażę na rumiano. Dodaję kaszę. Całość zalewam 3 szklankami bulionu. Gotuję pod przykryciem około 15 minut. Osobno przesmażam na 2 łyżkach masła marchew i pieczarki. Dodaję do kaszotta, mieszam. Podlewam wodą. Duszę jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do zup i posiekanym chili.

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami
Składniki
- 8-9 dag kaszy jaglanej
- oliwa
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag pieczarek
- 2 garści jarmużu
- 10 dag sera mozzarella
- sól himalajska, pieprz
- cząber, tymianek
Sposób przygotowania
1. Kaszę przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. W rondlu podsmażam na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażę razem. 2. Wrzucam pokrojone w plastry pieczarki. Wsypuję kaszę jaglaną. Całość zalewam szklanką wody i duszę ok. 15 minut. Sprawdzam, czy woda zbyt szybko nie wyparowuje (w razie potrzeby dolewam do kaszy jeszcze trochę gorącej wody). 3. Pod koniec duszenia wrzucam liście jarmużu. Ogrzewam jeszcze 2-3 minuty. Dodaję startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, cząber, tymianek oraz sól i pieprz do smaku.

Kasza gryczana z cukinią
Składniki
- 10 dag kaszy gryczanej, olej
- 2 szkl. bulionu
- 1/2 cienkiej cukinii
- 1/2 papryki
- 5 dag mozzarelli
- sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania
1. Kaszę gotuję w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Cukinię kroję w plastry, czerwoną paprykę w kostkę. Warzywa skrapiam olejem, doprawiam solą i pieprzem. Smażę na patelni grillowej 6-7 min. 2. Kaszę mieszam z usmażonymi warzywami i drobno posiekanymi listkami bazylii (1-2 łyżki). Przed podaniem posypuję startą mozzarellą. Dekoruję listkami bazylii.

Kaszotto z podrobami
Składniki
- garść suszonych grzybów
- po 20 dag żołądków i serduszek drobiowych
- olej
- łyżeczka jarzynki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- marchew
- 10 dag kaszy gryczanej
- liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz, mielona słodka papryka
Sposób przygotowania
1. Grzyby moczę w 1,5 szklanki wody. Żołądki oczyszczam, zalewam wodą i gotuję. Odcedzam, ponownie zalewam wodą. Dodaję łyżeczkę jarzynki, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przykrywam garnek i gotuję żołądki do miękkości. 2. Serduszka oczyszczam i kroję w paski, podobnie jak ugotowane żołądki. Cebulę obieram, siekam, szklę na rozgrzanym oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą na tarce o dużych oczkach marchewką. 3. Dodaję podroby i kaszę gryczaną, posypuję całość przyprawami i smażę ok. 5 min. Dodaję namoczone grzyby (z wodą), mieszam, przykrywam i duszę na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.

Zapiekana kasza perłowa
Składniki
- 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
- biała część pora
- cebula
- 1/2 średniego selera
- 2 marchewki
- pietruszka
- masło
- 20 dag pieczarek
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz, cukier, ostra papryka
- 7 dag startego
- żółtego sera
Sposób przygotowania
1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki masła. Pora oczyszczam, myję, kroję wzdłuż na pół, a potem kroję w półplasterki. Szatkuję obraną cebulę. Pozostałe warzywa obieram, płuczę, a potem ścieram na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła. Wkładam rozdrobnione warzywa, podlewam 2 i 1/2 szklankami wody i duszę do miękkości. 2. Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki, smażę na łyżce masła. Dodaję do warzyw, chwilę duszę razem. Koncentrat pomidorowy mieszam z musztardą, doprawiam solą, pieprzem, cukrem i papryką. Mieszam z warzywami, przesmażam. Łączę z kaszą, przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję startym serem, zapiekam.