Reklama

Kaszubskie kotlety rybne

Jednym z głównych atrybutów kuchni kaszubskiej są ryby – zarówno słono, jak i słodkowodne. Przedstawiamy przepis na pyszne kotlety rybne, w których mięso mielone zastępujemy filetem z dorsza.

Składniki

  • 400 g filetów z dorsza, bez skóry, świeżych, pokrojonych na 3 cm kawałki lub 400 g filetów z dorsza, bez skóry, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, osuszonych ręcznikiem papierowym, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, surowego, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 czerstwa bułka, kajzerka, podzielona na kawałki, czerstwa, uprzednio namoczona w mleku
  • 2 jajka
  • 5 g koperku, świeżego, tylko liście
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 0.25-0.5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 g wody
  • 500 g ziemniaków, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • bułka tarta, ilość do obtoczenia kotletów
  • 2 łyżki smalcu lub olej, ilość do smażenia
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego włożyć dorsza, boczek, bułkę namoczoną w mleku, jajka, koperek, dodać ¼-½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić 20 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować 20-25 min/100°C/obr. 2. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.

3. Z masy rybnej uformować kotlety (6-7 cm, grubość ok. 1 cm), obtoczyć każdy kotlet w bułce tartej. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki smalcu, smażyć kotlety partiami na średniej mocy palnika ok. 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone kotlety przełożyć do innego naczynia, dodać masło, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania.

4. Kaszubskie kotlety rybne podawać z ziemniakami i wybranymi dodatkami, np. ogórkami konserwowymi, sałatką lub warzywami.

Reklama

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix

1. Zmielić pokrojone filety z dorsza razem z boczkiem, namoczoną w mleku bułką, jajkami, koperkiem oraz solą i pieprzem, odstawić w osobnym naczyniu.

2. W tym czasie gotować w osolonej wodzie pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

3. Z przygotowanej wcześniej masy uformować kotlety o średnicy 6-7 cm i grubości około 1 cm, obtoczyć je w bułce tartej.

4. Roztopić na patelni smalec i usmażyć partiami wszystkie kotlety (na średniej mocy palnika ok. 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru). Usmażone kotlety przełożyć do innego naczynia, dodać masło, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania.

4. Najlepiej podawać z ziemniakami i wybranymi dodatkami, np. ogórkami konserwowymi, sałatką lub warzywami.


INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama