Kaszubskie kotlety rybne
Jednym z głównych atrybutów kuchni kaszubskiej są ryby – zarówno słono, jak i słodkowodne. Przedstawiamy przepis na pyszne kotlety rybne, w których mięso mielone zastępujemy filetem z dorsza.

Składniki
- 400 g filetów z dorsza, bez skóry, świeżych, pokrojonych na 3 cm kawałki lub 400 g filetów z dorsza, bez skóry, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, osuszonych ręcznikiem papierowym, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, surowego, pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 czerstwa bułka, kajzerka, podzielona na kawałki, czerstwa, uprzednio namoczona w mleku
- 2 jajka
- 5 g koperku, świeżego, tylko liście
- 3/4 łyżeczki soli
- 0.25-0.5 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 500 g wody
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- bułka tarta, ilość do obtoczenia kotletów
- 2 łyżki smalcu lub olej, ilość do smażenia
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
1. Do naczynia miksującego włożyć dorsza, boczek, bułkę namoczoną w mleku, jajka, koperek, dodać ¼-½ łyżeczki soli i pieprz, rozdrobnić 20 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, gotować 20-25 min/100°C/obr. 2. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
3. Z masy rybnej uformować kotlety (6-7 cm, grubość ok. 1 cm), obtoczyć każdy kotlet w bułce tartej. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki smalcu, smażyć kotlety partiami na średniej mocy palnika ok. 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone kotlety przełożyć do innego naczynia, dodać masło, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania.4. Kaszubskie kotlety rybne podawać z ziemniakami i wybranymi dodatkami, np. ogórkami konserwowymi, sałatką lub warzywami.
Jeśli nie masz urządzenia Thermomix
1. Zmielić pokrojone filety z dorsza razem z boczkiem, namoczoną w mleku bułką, jajkami, koperkiem oraz solą i pieprzem, odstawić w osobnym naczyniu.
2. W tym czasie gotować w osolonej wodzie pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
3. Z przygotowanej wcześniej masy uformować kotlety o średnicy 6-7 cm i grubości około 1 cm, obtoczyć je w bułce tartej.
4. Roztopić na patelni smalec i usmażyć partiami wszystkie kotlety (na średniej mocy palnika ok. 3-4 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru). Usmażone kotlety przełożyć do innego naczynia, dodać masło, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do momentu podania.
4. Najlepiej podawać z ziemniakami i wybranymi dodatkami, np. ogórkami konserwowymi, sałatką lub warzywami.