Kawa zbożowa: Jak ją pić i podawać
Kawa zbożowa zawiera przeciwutleniacze, które ograniczają szkodliwe działanie wolnych rodników, wspomagają też układ krążenia.
Jest bogata w magnez, który podnosi odporność i wzmacnia układ nerwowy.
Dietetyczna
Prawie nie ma kalorii, ale zawiera błonnik rozpuszczalny, więc – wypita na śniadanie – nasyci cię na długo. Pomaga też obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, przyspiesza procesy trawienne i reguluje pracę jelit.
A może z... jajkiem?
Smakowity dodatek: żółtko utarte w kąpieli wodnej z łyżeczką cukru, wymieszane z pianą z białka i cukrem waniliowym. Wlej do kawy!
Po arabsku
Do 2 łyżeczek rozpuszczalnej kawy zbożowej dodaj po szczypcie mielonych przypraw: goździków, imbiru, cynamonu i kardamonu. Zalej szklanką wrzątku, zaparzaj 5 min. Posłodź miodem.
Jak ambrozja
Wyśmienity smak zapewnią kawie odpowiednie dodatki: zwykłe mleko oraz kilka kropli aromatu kokosowego lub waniliowego. Możesz też dodać miód, syrop smakowy albo cynamon lub imbir.
Na zimno
3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy zbożowej zalej niepełną szklanką wrzątku, dodaj kilka kropli aromatu migdałowego.
Gdy ostygnie, dolej 2/3 szklanki mocno schłodzonego mleka (można je spienić). Rozlej do 2 pucharków, dodaj kilka kostek lodu lub… po gałce lodów waniliowych.
Ekspresowe rady
Kawą zbożową (2 łyżeczki) możesz urozmaicić smak owsianki. Doskonałym uzupełnieniem owsianki będą np. orzechy i rodzynki. Orzechy możesz uprażyć!