Reklama

Reklama

"Kawior" z bakłażana

Bakłażan to bohater wielu smakowitych przekąsek. Wypróbuj jedną z propozycji Ewy Zwierzchowskiej, autorki książki "Dieta najedzonych dziewczyn".

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3 bakłażany
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju sezamowego
  • 4 suszone pomidory
  • odsączone z zalewy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zawinąć bakłażany w folię aluminiową, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piec przez 45 minut. Wystudzić i usunąć skórkę.

Miąższ rozdrobnić w malakserze, dorzucić czosnek, olej sezamowy, suszone pomidory. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

Król przekąsek

Bakłażan, czyli oberżyna, to bohater wielu smakowitych przystawek. Idealnie nadaje się do past, faszerowania czy jako baza do przekąsek zamiast pieczywa. Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność - 100 g to zaledwie 20 kcal.

Przepis pochodzi z książki "Dieta najedzonych dziewczyn":

Reklama

Fragment książki
Dowiedz się więcej na temat: kawior | kuchnia wegetariańska

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje