"Kawior" z bakłażana
Bakłażan to bohater wielu smakowitych przekąsek. Wypróbuj jedną z propozycji Ewy Zwierzchowskiej, autorki książki "Dieta najedzonych dziewczyn".
Sposób przygotowania:
Zawinąć bakłażany w folię aluminiową, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piec przez 45 minut. Wystudzić i usunąć skórkę.
Miąższ rozdrobnić w malakserze, dorzucić czosnek, olej sezamowy, suszone pomidory. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.
Król przekąsek
Bakłażan, czyli oberżyna, to bohater wielu smakowitych przystawek. Idealnie nadaje się do past, faszerowania czy jako baza do przekąsek zamiast pieczywa. Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność - 100 g to zaledwie 20 kcal.
Przepis pochodzi z książki "Dieta najedzonych dziewczyn":