"Kawior" z bakłażana

Bakłażan to bohater wielu smakowitych przekąsek. Wypróbuj jedną z propozycji Ewy Zwierzchowskiej, autorki książki "Dieta najedzonych dziewczyn".

"Kawior" z bakłażana
"Kawior" z bakłażanamateriały prasowe

Sposób przygotowania:

Zawinąć bakłażany w folię aluminiową, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210°C. Piec przez 45 minut. Wystudzić i usunąć skórkę.

Miąższ rozdrobnić w malakserze, dorzucić czosnek, olej sezamowy, suszone pomidory. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem.

Król przekąsek

Bakłażan, czyli oberżyna, to bohater wielu smakowitych przystawek. Idealnie nadaje się do past, faszerowania czy jako baza do przekąsek zamiast pieczywa. Zaletą bakłażana jest niskokaloryczność - 100 g to zaledwie 20 kcal.

Przepis pochodzi z książki "Dieta najedzonych dziewczyn":

Okładka książki "Dieta najedzonych dziewczyn"
Okładka książki "Dieta najedzonych dziewczyn"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas