Reklama

Reklama

Kebabczety z grilla

Sezon na wielkie grillowanie już w pełni – czas więc przyjrzeć się smacznym inspiracjom na dania z rusztu. Poza wyborem tradycyjnych przysmaków, królujących na polskich stołach, warto urozmaicić grillowe menu o bardziej wykwintne, ale wcale nie skomplikowane potrawy.

Składniki

  • 90 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 4 ząbki czosnku
  • 600 g karkówki wieprzowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej lub 600 g jagnięciny gulaszowej, bez kości, pokrojonej na 3 cm kawałki, lekko zmrożonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½ łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek, do natłuszczenia

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Reklama

2. Dodać 300 g karkówki, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 300 g, rozdrobnić 12 s/obr. 6. Mięso zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

4. Dodać rozdrobnione wcześniej mięso z cebulą i czosnkiem, jajko, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, zmiksować 10 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.

5. Natłuszczonymi dłońmi uformować 10 wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjąć kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową.

6. Posmarować oliwą za pomocą pędzelka, następnie grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 8 min lub smażyć na patelni grillowej 10-15 min, obracając je od czasu do czasu.

7. Kebabczety z grilla podawać z chlebkiem pita, sosem tzatziki lub ajvarem.

Jeśli nie masz urządzenia Thermomix

1. Cebulę i czosnek posiekać.

2. Karkówkę posiekać i wymieszać z cebulą i czosnkiem.

3. Dodać jajko, paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dokładnie wymieszać. Przełożyć do innego naczynia.

4. Natłuszczonymi dłońmi uformować 10 wałeczków (dł. ok. 8 cm, szerokość ok. 2 cm), ułożyć na tacce do grillowania lub na talerzu, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na 2 godz. Przed opiekaniem na grillu lub smażeniem na patelni grillowej, wyjąć kebabczety z lodówki na kilka min, aby osiągnęły temp. pokojową.

5. Posmarować oliwą za pomocą pędzelka, następnie grillować na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 8 min lub smażyć na patelni grillowej 10-15 min, obracając je od czasu do czasu. Kebabczety z grilla podawać z chlebkiem pita, sosem tzatziki lub ajvarem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje