Keczup domowej roboty

Rewelacyjny dodatek do pizzy czy frytek. Tak pyszny, że już nigdy nie będziemy chcieli sięgnąć po ten ze sklepowych półek.

Keczup domowej roboty, fot. Malwina Zaborowska
Keczup domowej roboty, fot. Malwina ZaborowskaRMF24

Składniki: 3 kg pomidorów, 0,5 kg cebuli, 1 kg papryki czerwonej, ½ szklanki octu, szklanka cukru, 3-4 łyżki soli, 3 liście laurowe; kilka ziarenek ziela angielskiego

Przygotowanie: Obrane ze skórki pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojoną w pióra cebulą i papryką miksujemy w blenderze. Gładką masę przelewamy do dużego rondla, dodajemy pozostałe składniki i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień, zdejmujemy przykrywkę i od czasu do czasu mieszamy. Po około 3-4 godzinach keczup powinien osiągnąć właściwą gęstość. Przed przelaniem do słoiczków wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe. Słoiki odwracamy do góry dnem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas