Kefta z salsą pomidorową
Z kuchni arabskiej.
Składniki:
- 6 pomidorów
- 2 zielone cebulki
- 1 papryczka chili
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- cukier
- 10 g orzeszków piniowych
- 1 szalotka
- 250 g mięsa mielonego
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 żółtko
- szczypta cynamonu
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oleju
- 12 wykałaczek Przygotowanie:
Pomidory pokroić w kostkę. Jedną zieloną cebulkę (szczypior) pokroić wzdłuż na cienkie paski i włożyć je do wody. Pozostałą drobno pokroić. Chili wypestkować i drobno pokroić. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek pokroić na drobniutka kostkę. Wymieszać pomidory, chili, cebulkę, skórkę z cytryny, połowę czosnku i oliwę z oliwek. Salsę doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem.
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Szalotkę drobno pokroić. Mięso mielone, bułę tartą, żółtko, pozostały czosnek i szalotkę wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową,. Dodać posiekane orzeszki piniowe. Z masy uformować 12 kulek i usmażyć je na oleju. Salę nakładać do szklaneczek. Kulki mięsne nadziewać na patyczki i układać na salsie. Dekorować zielona cebulką.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal