Kefta z salsą pomidorową

Z kuchni arabskiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 pomidorów
  • 2 zielone cebulki
  • 1 papryczka chili
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • cukier
  • 10 g orzeszków piniowych
  • 1 szalotka
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 1 żółtko
  • szczypta cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju
  • 12 wykałaczek Przygotowanie:

Pomidory pokroić w kostkę. Jedną zieloną cebulkę (szczypior) pokroić wzdłuż na cienkie paski i włożyć je do wody. Pozostałą drobno pokroić. Chili wypestkować i drobno pokroić. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek pokroić na drobniutka kostkę. Wymieszać pomidory, chili, cebulkę, skórkę z cytryny, połowę czosnku i oliwę z oliwek. Salsę doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem.

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Szalotkę drobno pokroić. Mięso mielone, bułę tartą, żółtko, pozostały czosnek i szalotkę wyrobić na jednolitą masę, doprawić  solą, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową,. Dodać posiekane orzeszki piniowe. Z masy uformować 12 kulek i usmażyć je na oleju. Salę nakładać do szklaneczek.  Kulki mięsne nadziewać na patyczki i układać na salsie. Dekorować zielona cebulką.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas