Keks dyniowy
Takie ciasto jest bardzo zdrowe - zawiera błonnik i karoten.
Sposób przygotowania
Dynię obrać, pokroić na kawałki i ugotować lub upiec w piekarniku, zmiksować na puree.
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, po odcedzeniu zalać rumem.
Zetrzeć skórkę z połówki cytryny.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia w dużej misce. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera dobrze utrzeć masło z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i ubijać do uzyskania jednolitej masy.
Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę z cytryny. Wymieszać.
Do masy dodać mąkę, rodzynki razem z rumem i znowu wszystko wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodawać po kolei pianę z białek w 3 porcjach.
Ciasto przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 50 minut.