Reklama

Reklama

Keks dyniowy

Takie ciasto jest bardzo zdrowe - zawiera błonnik i karoten.

Składniki

  • 300 g dyni
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 150 g śmietany 18 proc.
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 0,5 cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 80 g rodzynek

Sposób przygotowania

Dynię obrać, pokroić na kawałki i ugotować lub upiec w piekarniku, zmiksować na puree.

Reklama

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, po odcedzeniu zalać rumem.

Zetrzeć skórkę z połówki cytryny.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia w dużej misce.  Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera dobrze utrzeć masło z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i ubijać do uzyskania jednolitej masy.

Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę z cytryny. Wymieszać.

Do masy dodać mąkę, rodzynki razem z rumem i znowu wszystko wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodawać po kolei pianę z białek w 3 porcjach.

Ciasto przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 50 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje