Keks dyniowy

Takie ciasto jest bardzo zdrowe - zawiera błonnik i karoten.

Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Dynię obrać, pokroić na kawałki i ugotować lub upiec w piekarniku, zmiksować na puree.

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 5 minut, po odcedzeniu zalać rumem.

Zetrzeć skórkę z połówki cytryny.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia w dużej misce.  Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera dobrze utrzeć masło z cukrem. Dodawać po 1 żółtku i ubijać do uzyskania jednolitej masy.

Dodać śmietanę, wymieszać. Dodać cynamon oraz skórkę z cytryny. Wymieszać.

Do masy dodać mąkę, rodzynki razem z rumem i znowu wszystko wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta dodawać po kolei pianę z białek w 3 porcjach.

Ciasto przełożyć do formy posmarowanej tłuszczem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez 50 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas