Keks rumowy

Wyśmienity!

Keks rumowy
Keks rumowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Podłużną foremkę do keksów wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz kaszą manną). Piekarnik rozgrzej do temperatury 175ºC. Rodzynki przebierz, oprósz odrobiną mąki, przemieszaj. Jajka wbij do miseczki. Wymieszaj je z sokiem cytrynowym, cukrem i cukrem waniliowym, połącz z olejem, rumem i jogurtem. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z wymieszanymi wcześniej składnikami. Dodaj rodzynki. Przemieszaj całość łyżką. Od razu przelej ciasto do przygotowanej foremki. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut. Ciasto studź w foremce 15 minut. Potem wyjmij i odłóż do całkowitego wystudzenia. Gotowy keks oblej lukrem i udekoruj, np. malinami.

Zmysłowe smaki: Słoneczne ciasto mandarynkoweInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas