Keks rumowy
Wyśmienity!

Składniki
- 1 kubek (15 dag) jogurtu waniliowego
- 3 jajka, 2/3 szkl. cukru
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 i 1/5 szkl. oleju
- 3 płaskie szkl. mąki pszennej
- 1 op. proszku do pieczenia
- 4 łyżki rumu
- 15 dag rodzynek
- 1 op. gotowego lukru
- ew. maliny do dekoracji
14 porcji
Sposób przygotowania
Podłużną foremkę do keksów wyłóż pergaminem (ew. posmaruj masłem i oprósz kaszą manną). Piekarnik rozgrzej do temperatury 175ºC. Rodzynki przebierz, oprósz odrobiną mąki, przemieszaj. Jajka wbij do miseczki. Wymieszaj je z sokiem cytrynowym, cukrem i cukrem waniliowym, połącz z olejem, rumem i jogurtem. Pozostałą mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z wymieszanymi wcześniej składnikami. Dodaj rodzynki. Przemieszaj całość łyżką. Od razu przelej ciasto do przygotowanej foremki. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 50 minut. Ciasto studź w foremce 15 minut. Potem wyjmij i odłóż do całkowitego wystudzenia. Gotowy keks oblej lukrem i udekoruj, np. malinami.