Keks z oliwkami i marchewką

Tak dobrego keksu nie jedliście! Koniecznie wykorzystajcie nasz przepis.

Tak dobrego keksu nie jedliście
Tak dobrego keksu nie jedliście 123RF/PICSEL

Marchewkę obierz, umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub pokrój w bardzo drobną kostkę. Oliwki pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, mielony czosnek, sól oraz pieprz, bardzo dokładnie wymieszaj. Wbij jajka, wlej wino, zmiksuj, by nie było grudek. Nie przerywając miksowania wlej olej i jeszcze chwilę ucieraj. Na koniec dodaj starty na tarce ser żółty, marchewkę oraz oliwki. Całość delikatnie wymieszaj łyżką.

Podłużną formę (keksówkę) posmaruj olejem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 55-60 minut do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu zostaw na 10 minut w foremce a potem wystudź na kratce. Wystudzony keks pokrój w grube plastry. Podawaj na zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym. 

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas