Reklama

Reklama

Keksy z owocami

Są tak mięciutkie, przyjemnie wilgotne i pełne smaku, że nie można się doczekać, aż wystygną, by ich spróbować. Polecamy te najłatwiejsze i najsmaczniejsze!

Jabłkowy z ziarenkami maku

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. maku
  • 4 duże jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1/2 kostki + 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 fiolka migdałowego zapachu do ciasta
  • 3–4 jabłka (w sumie ok. 50 dag)
  • cukier puder do oprószenia
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania

1. Mak zalej zimną wodą, wymieszaj, a gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zbierz je łyżką. Mak starannie osącz i osusz na ściereczce kuchennej. Jabłka obierz, oczyść, pokrój w kosteczkę. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dodaj zapach, jabłka i mak. Szybko wymieszaj całość mikserem. 

2. Formę (18 x 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż do niej ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 1 godziny. Wyjmij, wystudź. Wybij z formy. Oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Pomarańczowy na jogurcie

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. jogurtu
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki likieru pomarańczowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do foremki

1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Z owoców zetrzyj trochę skórki. Potem je obierz, dokładnie usuń białą wewnętrzną warstwę. Miąższ pokrój na kawałeczki. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Domieszaj pojedynczo wbijane jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami połącz z masą maślaną. Dołóż jogurt oraz kawałeczki pomarańczy. Wlej likier pomarańczowy. Całość szybko wymieszaj łyżką. 

2. Foremkę (20 x 32 cm) posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Napełnij ciastem. Wierzch wygładź. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu keks udekoruj startą skórką pomarańczową.


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje