Kergulena gotowana w warzywach i moczka

<b>Składniki do potrawy z ryby:</b> 60 dag kerguleny, 20 dag cebuli, włoszczyzna (po 10 dag marchwi,pietruszki, selera i pora), 2 szklanki, mleka, 4 łyżki siekanej naci pietruszki, liść laurowy, sól, pieprz, sproszkowana papryka, skórka cytrynowa. <b>Składniki do moczki:</b> 25 dag piernika, bakalie i suszone owoce (15 dag suszonych śliwek bez pestek, 20 dag rodzynek, 10 dag fig, 10 dag daktyli, 15 dag migdałów, 15 dag orzechów włoskich, 15 dag orzechów laskowych), sok z trzech cytryn, szczypta soli, 3 duże łyżki cukru, 3 litry wody.

Przygotowanie

Przyrządzanie ryby:

Ryby umyć, oczyścić, zdjąć skórę, odfiletować, pokroić na porcje, zalać zimnym mlekiem i odstawić do lodówki na pół godziny. Cebulę pokroić w kostkę. Warzywa utrzeć na grubej tarce, wymieszać z cebulą i dusić w rondlu z dodatkiem odrobiny wody przez kwadrans. Kiedy nieco zmiękną, wyjąć połowę warzyw, ułożyć na pozostałych w rondlu jarzynach odcedzone z mleka filety, posypać solą, pieprzem, papryką, dodać liść laurowy i kawałek skórki cytrynowej, ułożyć na to resztę warzyw. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do pół godziny. Po wyłożeniu na półmisek posypać zieloną pietruszką. Nie żałować zieleniny! Amatorzy win mogą dodawać w trakcie duszenia zamiast wody wermut pół na pół z wytrawnym białym winem.

Przyrządzanie moczki:

Piernik zalać na noc trzema litrami wody (powinien dobrze się rozmoczyć). Sparzyć migdały, obrać ze skórek, drobno pokroić razem z orzechami. Pokroić suszone śliwki, figi i daktyle. Wszystko dodać do wody z rozmoczonym piernikiem, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Przygotowana moczka wystarcza na podtuczenie 6 osób. Jest wściekle

kaloryczna.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Tekst pochodzi z gazety

Dzień Dobry
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas