Reklama

Reklama

Kiełbasa w piwie

Dla prawdziwych mężczyzn.

Składniki:

  • 6 kawałków białej kiełbasy
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju lok.
  • 250 ml jasnego piwa
  • sól
  • suszony rozmaryn

Przygotowanie:

1. Kawałki kiełbasy włóż do garnka, zalej wodą o temperaturze 75-80°C (tak aby kiełbasa była całkowicie przykryta). Postaw na małym ogniu i trzymaj tak przez 15 minut. Woda powinna tylko lekko "mrugać", a nie gotować się. W przeciwnym razie kiełbasa może popękać.

Reklama

2. Sparzoną kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Podlej połową piwa. Musztardę wymieszaj z miodem i olejem. Przypraw rozmarynem i ew. odrobiną soli. Posmaruj tym kiełbaski. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Zapiekaj ok. 20 minut. W czasie pieczenia polewaj resztą piwa.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje