Kiełbasa w piwie
Dla prawdziwych mężczyzn.
Składniki:
- 6 kawałków białej kiełbasy
- 4 łyżeczki płynnego miodu
- 4 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki oleju lok.
- 250 ml jasnego piwa
- sól
- suszony rozmaryn
Przygotowanie:
1. Kawałki kiełbasy włóż do garnka, zalej wodą o temperaturze 75-80°C (tak aby kiełbasa była całkowicie przykryta). Postaw na małym ogniu i trzymaj tak przez 15 minut. Woda powinna tylko lekko "mrugać", a nie gotować się. W przeciwnym razie kiełbasa może popękać.
2. Sparzoną kiełbasę ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Podlej połową piwa. Musztardę wymieszaj z miodem i olejem. Przypraw rozmarynem i ew. odrobiną soli. Posmaruj tym kiełbaski. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Zapiekaj ok. 20 minut. W czasie pieczenia polewaj resztą piwa.