Kielecki czy Winiary? Robert Makłowicz nie ma wątpliwości

Robert Makłowicz
Robert MakłowiczTadeusz WypychEast News

Banalnie prosty przepis na domowy majonez Roberta Makłowicza

  • 2 żółtka
  • łyżka musztardy 
  • 2 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki białego octu winnego lub soku z cytryny
Nałoż majonez na paznokcie
Nałoż majonez na paznokcie123RF/PICSEL
  1. Domowy majonez nie ma konserwantów, możesz go więc przechowywać w lodówce przez dwa dni.
  2. Jeśli majonez będzie za mało gęsty, dodaj jeszcze jedno żółtko lub odrobinę gorącej wody. W obu przypadkach trzeba szybko i porządnie wymieszać sos.  

Jakie sosy możemy zrobić na bazie domowego majonezu?

  • Sos tatarski: wymieszaj drobno posiekane korniszony i pietruszkę z majonezem
  • Aioli: robiąc majonez, zamiast oleju dodaj do żółtek oliwę i dwa zmiażdżone ząbki czosnku
  • Sos Marie Rose (np. do krewetek): do majonezu dodaj łyżkę ketchupu i odrobinę sosu Woecestershire
"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsatPolsat