Reklama

Reklama

Kielecki czy Winiary? Robert Makłowicz nie ma wątpliwości

Majonez to podstawowy zimny sos, którego używamy solo ale też jako znakomitą bazę do innych sosów. Stosujemy go na co dzień, ale to właśnie w czasie wielkanocnych biesiad gra jedną z głównych ról. Zapomnij o kupnym majonezie choć na te kilka dni. Na Wielkanoc zrób swój własny. Nie jest to ani skomplikowane, ani czasochłonne, a efekt jest naprawdę wspaniały. Kto wie, może już na zawsze porzucisz sklepowe majonezy.

Banalnie prosty przepis na domowy majonez Roberta Makłowicza

Na własnoręczne przygotowanie majonezu potrzebujemy zaledwie 10 minut i kilku składników. W przepisie na majonez Roberta Makłowicza znajdziemy: żółtka, musztardę, czosnek (opcjonalnie) i dobrej jakości olej roślinny.  

Składniki na majonez Roberta Makłowicza: 

  • 2 żółtka
  • łyżka musztardy 
  • 2 szklanki oleju 
  • 2 łyżeczki białego octu winnego lub soku z cytryny

Jak zrobić domowy majonez krok po kroku? 

Żółtka i musztardę przełóż do miski, dopraw solą i pieprzem i ubijaj razem, aż całkowicie się połączą. Ciągle ubijając, dodaj małą odrobinę oleju i ubijaj, aż do całkowitego połączenia, a następnie dodaj kolejną niewielką porcję itd., aż żółtka i olej połączą się i zaczną gęstnieć. 

Reklama

Gdy masz już pewność, że olej i jajka łączą się idealnie, możesz dodawać nieco więcej oleju na raz, ale bądź cierpliwy, ponieważ zbyt szybkie dodanie oleju spowoduje, że majonez rozpadnie się i "zwarzy".

Gdy już cały olej ubijesz z jajkami, dodaj octu lub soku cytryny. 

WSKAZÓWKI:

  1. Domowy majonez nie ma konserwantów, możesz go więc przechowywać w lodówce przez dwa dni.
  2. Jeśli majonez będzie za mało gęsty, dodaj jeszcze jedno żółtko lub odrobinę gorącej wody. W obu przypadkach trzeba szybko i porządnie wymieszać sos.  

Jakie sosy możemy zrobić na bazie domowego majonezu?

  • Sos tatarski: wymieszaj drobno posiekane korniszony i pietruszkę z majonezem
  • Aioli: robiąc majonez, zamiast oleju dodaj do żółtek oliwę i dwa zmiażdżone ząbki czosnku
  • Sos Marie Rose (np. do krewetek): do majonezu dodaj łyżkę ketchupu i odrobinę sosu Woecestershire

Czytaj też:

Niebezpieczna piątka. Tych produktów nie łącz ze sobą

Osiem powodów, by zacząć pić sok pomidorowy

Sok pomidorowy - dlaczego warto go pić? Przepis na domowy sok z pomidorów

Zobacz: 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: majonez | przepisy | Robert Makłowicz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy