Kisiel z malin
Jeśli twoja pociecha skończyła 9. miesięcy, możesz zaproponować jej kisiel z malin. Ten zrobiony w domu jest bez sztucznych barwników i konserwantów.
Składniki:
- 1/3 szklanki mrożonych malin
- 2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Z paczki mrożonych malin odmierz 1/3 szklanki owoców. 2. Rozmrożone maliny wrzuć do 1/4 szklanki wrzątku, dodaj cukier, wymieszaj i gotuj przez kilka minut, a potem przetrzyj przez sito.
3. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pozostałą porcją wody i powoli dodawaj do przecieru. 4. Ciągle mieszając, doprowadź kisiel do wrzenia. 5. Przed podaniem przestudź deserek. Aby kisiel był bardziej sycący, możesz podać go z biszkoptem.