Kiszona kapusta z grochem
Z pewnością posmakuje domownikom
Sposób przygotowania
1. Groch opłucz, zalej zimną wodą i zostaw na noc.
2. Grzyby umyj, zalej wodą i odstaw na 2-3 godziny.
3. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju (nie zrumieniaj).
4. Kiszoną kapustę pokrój i przełóż do dużego garnka. Dodaj do niej podsmażoną cebulę, przyprawy i grzyby, wraz z wodą, w której się moczyły. Gotuj kapustę na małym ogniu, przynajmniej 2 godziny, mieszając od czasudo czasu. Dolewaj po trochu wody, jeśli ta z moczenia grzybów wyparuje zbyt szybko.
5. Groch odcedź i opłucz na sicie. Zalej zimną wodą i gotuj do miękkości (ok. 1,5 godziny). Następnie odcedź i dodaj do kapusty. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.