Klasyczna amerykańska tarta cytrynowa
Po prostu pyszna!
Składniki na 12 sztuk:
- 225 g mąki
- 80 g + 2 łyżki cukru
- Sól
- 10 cytryn
- 4 jajka
- 500 g cukru
- 100 g skrobi
- 2 żółtka
- Tłuszcz i maka do formy
Składniki:
Mąkę, 80 g masła pokrojonego w kostkę, szczyptę soli i 6 łyżek zimnej wody wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim przygotowaną formę, docisnąć brzegi, nakłuć kilka razy widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i wsypać groch. Piec w 175 stopniach ok. 20 minut, Zdjąć papier i groch i piec jeszcze 5 minut.
Z jednej cytryny zetrzeć skórkę na drobnej tarce. Z wszystkich cytryn wycisnąć sok. Jajka rozdzielić. Sok z cytryny dopełnić wodą tak, aby było 700 ml płynu. Dodać startą skórkę, 300 g cukru, 2 łyżki masła i zagotować. Skrobię rozmieszać z 100 ml zimnej wody i również dodać, gotować 1 minutę, cały czas mieszając.
6 żółtek zmieszać najpierw z niewielką ilością, a następnie z resztą masy, nałożyć na tartę i wstawić na godzinę do lodówki.
Białka ubić, dodając 200 g cukru. Pianę nałożyć na tartę i wstawić do rozgrzanego do temp. 175 t. C piekarnika na 6-8 minut.
a