Dodaj do truskawek i jedz zamiast deseru. Na jelita działa jak balsam
Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Warto więc jak najczęściej korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Dobrym pomysłem jest też mrożenie tych owoców, by przez cały rok można jeść pyszne i zdrowe desery. Jeden z nich działa jak balsam na jelita. Do truskawek wystarczy dodać jeden składnik, by wzmocnić układ pokarmowy i przygotować zdrowy zamiennik słodyczy.

Spis treści:
Dlaczego warto jeść truskawki?
Truskawki są bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, które redukują stany zapalne w organizmie i opóźniają procesy starzenia się. Szczególnie cenne są antocyjany, które usprawniają pracę układu krążenia - wzmacniają naczynia krwionośne i regulują ciśnienie tętnicze. Truskawki są też niskokaloryczne i wspierają pracę wątroby i nerek - pomagają usuwać toksyny. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie obciążają trzustki. Z tego względu na bazie truskawek warto przygotowywać desery, które zastąpią lody czy słodycze ze sklepu.
Dodaj do truskawek - jelita kochają ten słodki deser
Z truskawek warto przygotować zdrowy deser z dodatkiem miodu i siemienia lnianego. To idealne połączenie dla zdrowia jelit i całego układu pokarmowego. Przygotowanie takiego truskawkowego przysmaku zajmie zaledwie kilka minut, a składniki na pewno masz w domu.
Składniki
- szklanka truskawek świeżych lub mrożonych;
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego;
- pół szklanki wody;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego;
- sok z cytryny do smaku.
Przygotowanie:
Siemię lniane wystarczy zalać wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż zgęstnieje. Oczyszczone i umyte truskawki należy zblendować i dodać resztę składników, łącznie z siemieniem. Po krótkiej chwili blendowania koktajl jest gotowy i można go ozdobić owocami.

Jak truskawkowy deser z siemieniem lnianym wpływa na organizm?
Zarówno truskawki, jak i siemię lniane są bogatym źródłem błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru do organizmu, hamuje apetyt i zapewnia uczucie sytości. Truskawkowy deser z siemieniem lnianym ma zbawienny wpływ na jelita - łagodzi podrażnienia błony śluzowej i objawy zespołu jelita drażliwego. Chroni też przed zaparciami i zwiększa odporność. Jest wsparciem w leczeniu biegunek i choroby wrzodowej żołądka.
Siemię lniane zawiera też kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na cały organizm - poprawiają profil lipidowy, zmniejszają poziom złego cholesterolu i wzmacniają układ krążenia. Wykazują też silne właściwości przeciwzapalne.