Klasyczna carbonara z chrupiącą posypką
To jedno z najpopularniejszych rzymskich dań, ale łączenie szynki, jajek, sera i makaronu jest powszechne w całych Włoszech. Przepis na idealną carbonarę stanowi przedmiot sporów – na pewno trzeba wyszukać jak najlepsze guanciale, nie skąpić świeżego pieprzu i kontrolować temperaturę na patelni. Uwielbiam klasyczną recepturę, ale dodatek chrupiącej grzybowej bułki tartej to wspaniałe, oryginalne urozmaicenie.
Odetnij skórkę guanciale, pokrój ją grubo i wrzuć do blendera razem z borowikami. Dodaj igiełki rozmarynu i rozdrobniony chleb, a następnie zmiksuj wszystko na grubą bułkę tartą. Wsyp ją na dużą suchą patelnię, postaw na średnim ogniu i praż, regularnie potrząsając patelnią, aż bułka się przyrumieni. Przesyp ją do miseczki i odstaw. Na tej samej patelni szybko upraż ziarna pieprzu, a potem utłucz je w moździerzu na proszek i przesiej przez siteczko. Na kilka minut zdejmij patelnię z ognia, żeby lekko ją ostudzić.
Ugotuj makaron w rondlu osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie pokrój guanciale w paski szerokości ½ cm, wrzuć je na patelnię razem z pieprzem i postaw ją na dość małym ogniu. Smaż guanciale tak długo, aż tłuszcz się wytopi, a kawałeczki mięsa zrobią się rumiane. W misce ubij jajka, dodaj do nich większość drobno startego parmezanu i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Szczypcami przełóż makaron prosto na patelnię razem z odrobiną wody z gotowania - dzięki temu zatrzymasz smażenie. Wymieszaj wszystkie smakowite składniki, zdejmij patelnię z ognia i - to bardzo ważne - odczekaj 2 minuty, żeby ostygła, zanim wlejesz na nią masę jajeczną (jeśli patelnia będzie za gorąca, jajka zamienią się w jajecznicę - a tak całość zrobi się jedwabista i elegancka). Wymieszaj zawartość patelni i w razie potrzeby rozrzedź ją odrobiną wody z gotowania. Od razu rozdziel makaron na talerze, posyp go resztą startego parmezanu i podawaj oprószony rumianą bułką tartą.
W jednej porcji:
kalorie - 475 kcal
tłuszcze - 15 g
tłuszcze nasycone - 5,7 g
białka - 23 g
węglowodany - 66,5 g
cukier - 3,3 g
sól - 1,4 g
błonnik - 3 g
Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera "Jamie gotuje po włosku"
Wyd. Insignis Media 2018. Przekład Dorota Malina