Klasyczne muffinki z kremem truskawkowym
Smakołyk nie tylko dla najmłodszych

Składniki
- Ciasto:
- 170 g masła
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g mleka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g kakao
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 120 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 200 g serka kremowego
- 2 łyżki cukru pudru
30 sztuk
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Czekoladę połam na drobne kawałki. Wymieszaj ją z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połącz (np. trzepaczką) miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. Dodaj suche składniki, wymieszaj. Ciasto przelej do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piecz ok. 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj krem. Truskawki umyj, obierz i zmiksuj z serkami i cukrem pudrem. Za pomocą szprycy udekoruj muffinki i ozdób posypkami lub drażetkami.