Reklama

Klasyczne zrazy

Dosłownie rozpływają się w ustach. Kto nie próbował, niech żałuje i jak najszybciej je przygotuje. Wydają się daniem skomplikowanym i pracochłonnym? Nic bardziej mylnego.

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego na zrazy
  • 400 g boczku
  • kilka kiszonych ogórków
  • 2 cebule
  • kawałek białej części pora
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • opcjonalnie - przyprawa do mięs

Mięso wołowe kroimy w plastry, każdy plaster cienko rozbijamy tłuczkiem i smarujemy musztardą (z jednej strony).

Boczek kroimy w plastry, cebulę (jedną) w piórka, ogórki wzdłuż na wąskie paski. Na każdym posmarowanym musztardą płacie mięsnym układamy po dwa plasterki boczku, 2-3 ogórkowe paski i kawałki cebuli. Płaty zwijamy w roladę i spinamy wykałaczką (można je też związać białą nicią bawełnianą, którą należy usunąć przed podaniem zrazów). Zwinięte mięso oprószamy mąką, solą i pieprzem. 

Na głębokiej patelni (lub w garnku o grubym dnie) rozgrzewamy olej. Rumienimy zrazy ze wszystkich stron. Lekko zrumienione zalewamy gorącą wodą, dodajemy listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i kawałek białej części pora oraz cebulę w całości. Patelnię przykrywamy i dusimy całość do miękkości (60-70 min.) Podajemy zrazy podlane obficie sosem pozostałym z duszenia.

Reklama

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zrazy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy