Klopsiki
Klopsiki w sosie pomidorowym smakują wspaniale. Są najlepszym pomysłem na obiad!
Łodygi selera pokroić na kawałeczki. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek, marchew i selera. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i szczyptę słodkiej papryki. Krótko razem zasmażyć. Dołożyć pomidory z puszki razem z zalewą. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Bułeczkę namoczyć, odcisnąć. Suszone pomidory posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać bułkę, jajko, resztę koncentratu pomidorowego, suszone pomidory i oregano. Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Dobrze wyrobić. Z masy mięsnej uformować 20 niewielkich kuleczek. Klopsiki smażyć na rozgrzanym oleju około 10 minut.
Często obracać, aby ładnie się zrumieniły ze wszystkich stron. Sos pomidorowy przyprawić do smaku i wymieszać z posiekanymi listkami szałwii. Klopsiki włożyć do szklaneczek. Polać sosem pomidorowym. Udekorować listkami szałwii.