Reklama

Klopsiki po azjatycku

Pyszne danie w azjatyckim stylu

Składniki

  • 1 op. (20 dag) makaronu ryżowego (cienkie nitki)
  • 2 małe cukinie
  • 2 kolby cykorii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 2 małe cebule
  • 60 dag mielonej karkówki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy

Sposób przygotowania

1. Obierz 1 cebulę i 1 ząbek czosnku. Posiekaj je i wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj jajko, bułkę tartą, mleko i musztardę. Masę przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Wyrób. Z masy uformuj 12 kuleczek. 

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż klopsiki i smaż je 8-10 minut, obracając. Makaron zalej wrzątkiem, tak by sięgał ok. 2 cm ponad jego powierzchnię. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut, aż spęcznieje. Pozostały czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Resztę warzyw oczyść, umyj. Cukinie pokrój wzdłuż w plasterki, a cykorie podziel na liście. 

3. Rozgrzej resztę oleju. Wrzuć czosnek, cebulę i cukinie. Smaż 3 minuty. Dołóż listki cykorii. Smaż dalej 2 minuty. Makaron odcedź, osącz, dodaj do warzyw. Przypraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Dodaj klopsiki. Mocno razem podgrzej. 

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama