Klopsiki po azjatycku
Pyszne danie w azjatyckim stylu

Składniki
- 1 op. (20 dag) makaronu ryżowego (cienkie nitki)
- 2 małe cukinie
- 2 kolby cykorii
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 2 małe cebule
- 60 dag mielonej karkówki
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- pieprz
- sos sojowy
Sposób przygotowania
1. Obierz 1 cebulę i 1 ząbek czosnku. Posiekaj je i wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj jajko, bułkę tartą, mleko i musztardę. Masę przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Wyrób. Z masy uformuj 12 kuleczek. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż klopsiki i smaż je 8-10 minut, obracając. Makaron zalej wrzątkiem, tak by sięgał ok. 2 cm ponad jego powierzchnię. Przykryj i odstaw na ok. 10 minut, aż spęcznieje. Pozostały czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Resztę warzyw oczyść, umyj. Cukinie pokrój wzdłuż w plasterki, a cykorie podziel na liście. 3. Rozgrzej resztę oleju. Wrzuć czosnek, cebulę i cukinie. Smaż 3 minuty. Dołóż listki cykorii. Smaż dalej 2 minuty. Makaron odcedź, osącz, dodaj do warzyw. Przypraw solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Dodaj klopsiki. Mocno razem podgrzej.