Klopsiki w listkach roszponki
Zamiast obiadu.
Składniki:
- 1 op. roszponki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 pomidory
- garść kiełków sojowych
Na klopsiki:
- 40 dag mielonej wołowiny
- 1 kajzerka
- 1 cebulka (obrana i posiekana)
- 100 ml mleka
- 1 jajko l
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka musztardy
- ciemny sos sojowy
Przygotowanie:
1. Klopsiki: bułeczkę namocz w mleku, odciśnij i wrzuć do mięsa. Dodaj cebulkę i jajko. Przypraw. Wyrób. Z mięsnej masy uformuj klopsiki. Obtocz je w mące. Smaż ok. 10 minut na rozgrzanym oleju.
2. Roszponkę, pomidory i rzodkiewki umyj. Kiełki sojowe opłucz na sitku. Pomidory pokrój na cząstki, a rzodkiewki - w plasterki. Warzywa wymieszaj w salaterce z klopsikami. Oliwę utrzyj z octem i musztardą. Dodaj sos sojowy do smaku. Sałatkę skrop sosem.