Reklama

Reklama

Klopsiki w listkach roszponki

Zamiast obiadu.

Składniki:

  • 1 op. roszponki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 4 pomidory
  • garść kiełków sojowych

Na klopsiki:

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 1 kajzerka
  • 1 cebulka (obrana i posiekana)
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko l
  • 3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ciemny sos sojowy

Przygotowanie:

1. Klopsiki: bułeczkę namocz w mleku, odciśnij i wrzuć do mięsa. Dodaj cebulkę i jajko. Przypraw. Wyrób. Z mięsnej masy uformuj klopsiki. Obtocz je w mące. Smaż ok. 10 minut na rozgrzanym oleju.

2. Roszponkę, pomidory i rzodkiewki umyj. Kiełki sojowe opłucz na sitku. Pomidory pokrój na cząstki, a rzodkiewki - w plasterki. Warzywa wymieszaj w salaterce z klopsikami. Oliwę utrzyj z octem i musztardą. Dodaj sos sojowy do smaku. Sałatkę skrop sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje