Reklama

Reklama

Klopsiki w sosie paprykowym

Idealne na niedzielny obiad. Pyszne i soczyste!

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone i żółte papryki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ok. 400 ml bulionu
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki, jedną drobniej posiekać.

Reklama

Cebulę drobno posiekać i połączyć z mięsem mielonym, bułką tartą, musztardą i jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Z masy uformować kuleczki.

Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć klopsiki i przełożyć na talerz.

Na tej samej  patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć posiekaną cebulkę i paprykę, smażyć ok. 5 minut mieszając.

Dodać przecier pomidorowy, rozdrobiony czosnek, smażyć kolejne kilka minut. Wlać bulion i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Klopsiki podgrzać razem z sosem i podawać z ryżem, ziemniakami lub makaronem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje